Ministerstvo zahraničí: Ministr Lipavský se zúčastní zasedání Rady pro zahraniční záležitosti

18.03.2023 12:11 | Tisková zpráva

Ruská agrese na Ukrajině a vývoj politické a ekonomické situace v Tunisku. To jsou hlavní témata setkání ministrů zahraničí členských států EU, které se uskuteční v pondělí 20. března 2023 v Bruselu.

Ministerstvo zahraničí: Ministr Lipavský se zúčastní zasedání Rady pro zahraniční záležitosti
Foto: Archiv MZV
Popisek: Černínský palác, sídlo Ministerstva zahraničních věcí

Českou delegaci povede ministr zahraničí Jan Lipavský. Kromě samotného jednání Rady ve formátu ministrů zahraničí se uskuteční také společné zasedání s ministry obrany, kde se bude hovořit především o implementaci Strategického kompasu EU a o vojenské pomoci Ukrajině.

Diskuse k ruské agresi na Ukrajině, ke které se vzdáleně připojí i ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba, se zaměří hned na několik aspektů unijní podpory. Bude se mluvit o globálních dopadech ruské agrese na Ukrajině, sankcích vůči Rusku, potravinovém zabezpečení či o otázce odpovědnosti za zločiny páchané Ruskem na Ukrajině. Ministři zahraničí se budou věnovat rovněž tématu evropské perspektivy Ukrajiny, poté, co Evropská rada v červnu 2022 rozhodla o udělení kandidátského statusu Ukrajině.

Tématem diskuse k Tunisku bude vývoj po nedávných parlamentních volbách, které provázelo zásadní porušování mezinárodních volebních standardů a extrémně nízká volební účast. Česko je hluboce znepokojeno vývojem politické a ekonomické situace v Tunisku. Odsuzuje hromadné zatýkání kritiků prezidenta či porušování základních lidských práv a svobod a zdůrazňuje význam inkluzivního dialogu se všemi zúčastněnými aktéry.

Společné zasedání ministrů zahraničí a ministrů obrany bude věnováno zejména implementaci Strategického kompasu a vojenské podpoře Ukrajině. Česko vítá zprávu o výsledcích implementace Strategického kompasu jeden rok po jeho přijetí. Jedná se o nástroj, který v horizontu 5-10 let významně zvýší bezpečnost Evropské unie a jejích členů. Diskuse o unijní podpoře pro Ukrajinu se zaměří na vojenskou pomoc Ukrajině a na problematiku společného pořizování a výroby munice.

Na okraj jednání se šéf české diplomacie zúčastní zahajovacího ceremoniálu Evropského humanitárního fóra, které se bude věnovat nutnosti zvýšení humanitární pomoci v souvislosti s měnící se geopolitickou situací.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

22:28 HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

Ve dnech 25.7 a 26. 7. se v budově GŘ HZS ČR uskutečnilo pracovní jednání se zástupci Saska a Bavors…