Ministerstvo zahraničí: Neočkovaným se zpřísní podmínky při návratu z Bulharska

23.08.2021 7:34

Přinášíme pravidelný souhrn změn týkajících se cestování do zahraničí (a následných návratů do ČR). Ke změnám v tzv. cestovatelském semaforu, který každý týden aktualizuje Ministerstvo zdravotnictví, dochází na základě dat ECDC. Situace se zhoršila v Chorvatsku a Bulharsku.

Ministerstvo zahraničí: Neočkovaným se zpřísní podmínky při návratu z Bulharska
Foto: Archiv MZV
Popisek: Černínský palác, sídlo Ministerstva zahraničních věcí

Výrazně se redukuje černý seznam, což usnadní příjezd cestovatelů například z Indie a Ruska. K velké změně dochází u plně očkovaných cizinců, kterým se výrazně zjednoduší cestování do ČR.

Chorvatsko se posunulo do „oranžové“, Bulharsko do „červené“

Na cestovatelském semaforu od pondělí 23. srpna dojde ke změnám pravidel u oblíbených turistických destinací. Vzhledem ke zhoršující se epidemiologické situaci bude Chorvatsko zařazeno mezi země se středním rizikem nákazy (oranžové). Pravidla návratu do ČR se nicméně nemění. Zároveň ale musí být na přísnější podmínky připraveni ti, kteří se vrací z Bulharska a nejsou očkováni. Země se totiž přesouvá do skupiny států s vysokým rizikem nákazy (červené). Podrobná pravidla návratu pravidelně aktualizujeme na webových stránkách MZV ZDE nebo webu ZDE.

Výrazně se redukuje černý seznam

Ze seznamu zemí s extrémním rizikem nákazy od pondělí 23. srpna vypadávají Indie, Rusko, Svazijsko, Jihoafrická republika, Lesotho, Namibie, Malawi, Tunisko, Zambie, Zimbabwe a Botswana. Tyto státy budou nově zařazeny do skupiny regionů s velmi vysokým rizikem nákazy (tmavě červené).

Rozšiřují se možnosti bezpečného cestování pro cizince

Nově se uznává očkování občanům třetích zemí, kteří mají dokončenou vakcinaci z mimounijní země látkou schválenou Evropskou agenturou pro léčivé přípravky, nebo jí odpovídající vakcínou, která je schválena Světovou zdravotnickou organizací pro nouzové použití. Tyto osoby zároveň musejí mít vystavený ověřitelný certifikát, který je zveřejněný v seznamu certifikátů na webu Ministerstva zdravotnictví. Může se jednat také o očkování ze zemí, pro které byl uzavřen implementační akt a vydávají certifikát podle EU covid nařízení. Takto očkovaní cizinci budou moci vstupovat na území ČR z jakékoli země mimo EU, s výjimkou zemí z černého seznamu, a to i za účelem turismu. Stejně jako v případě plně očkovaných českých občanů se bude na takové cizince vztahovat při vstupu do ČR pouze povinnost vyplnit příjezdový formulář (ZDE).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

7:14 Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

Před 20 lety Česko vstoupilo do Evropské unie, a započala tak etapa ekonomických i společenských změ…