Ministerstvo zahraničí: OSN bojuje s dezinformacemi o COVID-19

06.07.2020 16:51

V souvislosti s pandemií COVID-19 dochází k masivnímu šíření nepodložených či přímo manipulativních informací o viru, jeho šíření, léčbě, ekonomických dopadech a souvisejících projevech. Pro tuto situaci se vžil název “infodemie”.

Ministerstvo zahraničí: OSN bojuje s dezinformacemi o COVID-19
Foto: Archiv MZV
Popisek: Černínský palác, sídlo Ministerstva zahraničních věcí

Sekretariát OSN se rozhodl nabídnout světové veřejnosti způsob, jak laické i odborné veřejnosti umožnit informace ověřovat tak, aby se omezilo šíření těch nepravdivých. Za tímto účelem inicioval Odbor pro globální komunikaci Sekretaritátu OSN projekty “VERIFIED” (“OVĚŘENO”) a “PAUSE” (“POČKAT”) a s nimi související webové stránky.

Projekt “VERIFIED” je zacílen na šíření ověřených informací nejen o COVID-19. Na webové stránce projektu (ZDE) je možné se zaregistrovat a získávat pravidelně (denně či týdně) ze strany OSN ověřené informace k danému tématu a ty případně dále sdílet.

Cílem projektu “PAUSE” je upozornit na nebezpečí lehkovážného šíření neověřených informací či přímo cílených dezinformací prostřednictvím sociálních sítí. Proto byla zřízena webová stránka a hashtag #takecarebeforeyoushare (ZDE).

Všechny uvedené stránky jsou dostupné v oficiálních jazycích OSN (angličtina, francouzština, španělština, ruština, arabština, čínština).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…