Ministerstvo zahraničí: Prohlášení po předvolání běloruského velvyslance

24.05.2021 13:30

Z rozhodnutí ministra zahraničí Jakuba Kulhánka byl dnes předvolán velvyslanec Běloruska v souvislosti s přerušením letu Ryanair FR 4978 a zadržením Ramana Protaseviče.

Ministerstvo zahraničí: Prohlášení po předvolání běloruského velvyslance
Foto: Archiv MZV
Popisek: Černínský palác, sídlo Ministerstva zahraničních věcí

Běloruský vojenský letoun přinutil v neděli 23. května let Ryanair FR 4978 z Athén do Vilnijusu k přistání v Minsku, kde byl běloruskými orgány na jeho palubě zadržen běloruský exilový bloger a bývalý hlavní redaktor informačního kanálu Nexta Raman Protasevič.

Dnes byl v této věci na Ministerstvo zahraničních věcí ČR předvolán běloruský velvyslanec Valerij N. Kurdjukov. Náměstek ministra Jan Kohout mu vyjádřil důrazný protest v souvislosti s vážným podezřením z porušení mezinárodního práva v oblasti letectví, které nemůže zůstat bez odpovědi. Vyzval také k okamžitému propuštění Ramana Protaseviče a jeho přítelkyně, která byla zadržena spolu s ním.

Česká republika bude trvat na důkladném mezinárodním vyšetření tohoto vážného incidentu, který ohrozil životy pasažérů a posádky a který běloruské orgány zneužily k pronásledování jednoho ze svých kritiků. Všechny reakce bude koordinovat na nejvyšší úrovni se svými partnery v Evropské unii. Vysoký představitel EU pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku již vydal k případu odsuzující prohlášení jménem EU. Dnes se bude případem mimořádně zabývat Evropská rada na úrovni predsedů vlád a hlav států.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…