Ministerstvo zahraničí: Prohlášení u příležitosti Mezinárodního dne svobody tisku

03.05.2022 21:01 | Tisková zpráva

Mezinárodní den svobody tisku, který stanovilo Valné shromáždění OSN v roce 1993 na 3. května, připomíná, že svobodná média nikde ve světě nejsou samozřejmostí. Aktuální válečná krize v Evropě zřetelně podtrhuje význam svobody slova a tisku jako zdroje nezávislých a pravdivých informací, které vedou k zodpovědnému rozhodování a adekvátní reakci demokratických vlád, v tomto případě na bezdůvodnou a protiprávní ruskou agresi vůči Ukrajině. Doslova tak zachraňují lidské životy. Zaznamenaná svědectví mohou v budoucnu přispět k odsouzení a potrestání viníků. Ministerstvo zahraničních věcí chce proto dnes vyjádřit poděkování všem odvážným nezávislým novinářům a médiím a ujistit je o pokračování podpory ze strany ČR.

Ministerstvo zahraničí: Prohlášení u příležitosti Mezinárodního dne svobody tisku
Foto: mzv.cz
Popisek: Ministerstvo zahraničních věcí

Jenom ve válce Ruska s Ukrajinou zahynulo podle Unie ukrajinských novinářů již 22 novinářů a pracovníků médií. Naposledy byla dne 28. dubna při útoku na širší centrum Kyjeva zabita spolupracovnice RFE/RL Vira Hryvyč. Útoky na novináře, cenzura, systematické pronásledování a bránění ve výkonu jejich povolání bohužel nejsou celosvětově výjimkou ani mimo válečné zóny. Za poslední roky strmě narostl také počet cílených dezinformačních kampaní.

„Válečná agrese proti Ukrajině, včetně benevolence ke zvěrstvům páchaných na civilním obyvatelstvu, nevznikly ze dne na den. Jsou mimo jiné důsledkem dlouholeté propagandistické přípravy a cílené kampaně uvnitř Ruska, jejímž cílem bylo vyvolat nenávist a pohrdání vůči všem Ukrajincům,“ prohlásil u příležitosti  Mezinárodního dne svobody tisku ministr zahraničních věcí Jan Lipavský. Mnohaleté cílené budování propagandistické mašinérie spojené s útlakem svobodných a nezávislých médií v Rusku vyústilo ve vytvoření doslova paralelní informační reality v této zemi, včetně pokroucených historických narativů o vlastní minulosti. Mnohé Ruskem podporované dezinformační aktivity v mnoha zemích, včetně České republiky, měly a mají mimo jiné za cíl de facto odzbrojit evropské veřejné mínění tváří v tvář ruské agresi.

Podpora svobody médií patří mezi dlouhodobé priority české zahraniční politiky. „Česká republika citlivě vnímá význam role nezávislých médií, jsme aktivním členem Koalice pro svobodu médií (Media Freedom Coalition), vážíme si našich dlouhodobých významných partnerů, jako je Rádio Svobodná Evropa / Rádio Svoboda, sídlící v Praze, “ dodává ministr Lipavský.

V rámci programu transformační spolupráce vydává MZV ročně více než 20 milionů Kč na projekty podporující nezávislá média, mediální výchovu a tréninky novinářů, stejně jako iniciativy, které upozorňují na falešné zprávy. ČR podporuje činnost Rady Evropy, představitele OBSE pro svobodu médií, úzce spolupracuje s Evropskou nadací pro demokracii a zapojuje se do dalších mezinárodních iniciativ usilujících o lepší přístup k informacím. Finančně podporuje také Fond UNESCO na podporu médií (Global Media Defence Fund).

Ministerstvo zahraničních věcí chce využít dnešního dne k poděkování a ocenění neúnavného úsilí všech odvážných novinářů, editorů, blogerů a dalších spolupracovníků médií, kteří zůstávají odhodláni přinášet veřejnosti nezávislé a ověřené informace navzdory všem rizikům jejich povolání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…