Ministerstvo zahraničí: Rakousko ruší plošný lockdown, Slovensko rozšiřuje výjimky

12.12.2021 15:40 | Tisková zpráva

Přinášíme pravidelný souhrn změn týkajících se cestování do zahraničí a následných návratů do ČR. Tzv. cestovatelský semafor aktualizuje každý týden Ministerstvo zdravotnictví na základě dat ECDC, od pondělí 13. prosince 2021 budou nově Azorské a Kanárské ostrovy v cestovatelské mapě oranžové.

Ministerstvo zahraničí: Rakousko ruší plošný lockdown, Slovensko rozšiřuje výjimky
Foto: Archiv MZV
Popisek: Černínský palác, sídlo Ministerstva zahraničních věcí

Změny v cestovatelském semaforu

Azorské a Kanárské ostrovy budou nově v oranžové kategorii. Dochází tak ke zmírnění podmínek návratu pro neočkované.

Francie a Madeira se přesouvají z červené do tmavě červené kategorie, což ale v praxi neznamená změnu podmínek návratu do ČR.

Kompletní informace k podmínkám návratu do ČR pravidelně aktualizujeme na webu MZV ZDE nebo stránkách Dovolená2021.cz ZDE.

Rakousko ruší plošný lockdown, o stupních opatření si rozhodují jednotlivé spolkové země samy

Anketa

Musíte v posledních týdnech šetřit na jídle?

65%
11%
hlasovalo: 39583 lidí

Dle vyjádření spolkového kancléře Karla Nehammera stávající lockdown pro všechny skončí v sobotu 11. prosince. Poté bude opět možné otevřít obchody, služby, restaurace či hotely.

Jednotlivé spolkové země mohou zpřísnit tzv. minimální standard. Beze změn ho převezmou Vorarlbersko, Tyrolsko a Burgenland. Spolková země Vídeň od pondělí 13. prosince otevře obchody, služby, sportovní a kulturní zařízení pro očkované/uzdravené, otevřít mohou také vánoční trhy, nápoje a jídlo však není možné konzumovat na místě, prodej je možný pouze ve formě take away. Vídeňské restaurace a hotely se očkovaným/uzdraveným otevřou až o týden později, 20. prosince. Nadále zavřené zůstanou noční podniky. Horní Rakousko prodlouží lockdown pro všechny do 17. prosince. Spolkové země Salcburk, Dolní Rakousko a Štýrsko otevřou nejdříve obchody, další sektory až od 17. prosince.

Podrobnosti najdete ZDE.

Slovensko postupně rozšiřuje výjimky ze zákazu vycházení

Zákaz vycházení na Slovensku byl prodloužen do 9. ledna 2022, s postupným uvolňováním pro osoby očkované a po prodělání onemocnění. Od pátku 10. prosince mohou tyto osoby na nákup i jiných než nezbytných potřeb či služeb (u veřejného stravování je možný pouze odběr s sebou) a na bohoslužby.

Pro cestu dálkovou hromadnou dopravou je od 10. prosince 2021 potřeba potvrzení o očkování nebo negativním testu nebo prodělání onemocnění COVID-19.

Více na Cestování na Slovensko ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihomoravský kraj: Lidé se můžou zapojit do vedení krajských škol

13:04 Jihomoravský kraj: Lidé se můžou zapojit do vedení krajských škol

Jihomoravský kraj, skrze svou zřizovanou organizaci VIM, vyhlásil sběr nominací do školských rad od …