Ministerstvo zahraničí: Rakousko ruší plošný lockdown, Slovensko rozšiřuje výjimky

12.12.2021 15:40 | Tisková zpráva

Přinášíme pravidelný souhrn změn týkajících se cestování do zahraničí a následných návratů do ČR. Tzv. cestovatelský semafor aktualizuje každý týden Ministerstvo zdravotnictví na základě dat ECDC, od pondělí 13. prosince 2021 budou nově Azorské a Kanárské ostrovy v cestovatelské mapě oranžové.

Ministerstvo zahraničí: Rakousko ruší plošný lockdown, Slovensko rozšiřuje výjimky
Foto: Archiv MZV
Popisek: Černínský palác, sídlo Ministerstva zahraničních věcí

Změny v cestovatelském semaforu

Azorské a Kanárské ostrovy budou nově v oranžové kategorii. Dochází tak ke zmírnění podmínek návratu pro neočkované.

Francie a Madeira se přesouvají z červené do tmavě červené kategorie, což ale v praxi neznamená změnu podmínek návratu do ČR.

Kompletní informace k podmínkám návratu do ČR pravidelně aktualizujeme na webu MZV ZDE nebo stránkách Dovolená2021.cz ZDE.

Rakousko ruší plošný lockdown, o stupních opatření si rozhodují jednotlivé spolkové země samy

Anketa

Musíte v posledních týdnech šetřit na jídle?

65%
11%
hlasovalo: 39583 lidí

Dle vyjádření spolkového kancléře Karla Nehammera stávající lockdown pro všechny skončí v sobotu 11. prosince. Poté bude opět možné otevřít obchody, služby, restaurace či hotely.

Jednotlivé spolkové země mohou zpřísnit tzv. minimální standard. Beze změn ho převezmou Vorarlbersko, Tyrolsko a Burgenland. Spolková země Vídeň od pondělí 13. prosince otevře obchody, služby, sportovní a kulturní zařízení pro očkované/uzdravené, otevřít mohou také vánoční trhy, nápoje a jídlo však není možné konzumovat na místě, prodej je možný pouze ve formě take away. Vídeňské restaurace a hotely se očkovaným/uzdraveným otevřou až o týden později, 20. prosince. Nadále zavřené zůstanou noční podniky. Horní Rakousko prodlouží lockdown pro všechny do 17. prosince. Spolkové země Salcburk, Dolní Rakousko a Štýrsko otevřou nejdříve obchody, další sektory až od 17. prosince.

Podrobnosti najdete ZDE.

Slovensko postupně rozšiřuje výjimky ze zákazu vycházení

Zákaz vycházení na Slovensku byl prodloužen do 9. ledna 2022, s postupným uvolňováním pro osoby očkované a po prodělání onemocnění. Od pátku 10. prosince mohou tyto osoby na nákup i jiných než nezbytných potřeb či služeb (u veřejného stravování je možný pouze odběr s sebou) a na bohoslužby.

Pro cestu dálkovou hromadnou dopravou je od 10. prosince 2021 potřeba potvrzení o očkování nebo negativním testu nebo prodělání onemocnění COVID-19.

Více na Cestování na Slovensko ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy připravují novou emisi dluhopisů

19:15 České dráhy připravují novou emisi dluhopisů

České dráhy udělily bankám Česká spořitelna, Komerční banka a UniCredit Bank Czech Republic and Slov…