Ministerstvo zahraničí: Slovinsko a Nizozemsko se přesouvají do červené kategorie

04.09.2021 13:20 | Tisková zpráva

Vzhledem ke zhoršující se epidemiologické situaci bude Slovinsko od pondělí 6. září nově zařazeno do skupiny států s vysokým rizikem nákazy.

Ministerstvo zahraničí: Slovinsko a Nizozemsko se přesouvají do červené kategorie
Foto: Archiv MZV
Popisek: Černínský palác, sídlo Ministerstva zahraničních věcí

Přinášíme pravidelný souhrn změn týkajících se cestování do zahraničí a následných návratů do ČR. Tzv. cestovatelský semafor aktualizuje každý týden Ministerstvo zdravotnictví na základě dat ECDC o šíření nákazy covid-19. Vzhledem ke zhoršující se epidemiologické situaci bude Slovinsko od pondělí 6. září nově zařazeno do skupiny států s vysokým rizikem nákazy.

Slovinsko a Nizozemsko míří do „červené“ kategorie

V pondělí 6. září 2021 vstoupí v platnost nová cestovatelská mapa. Nejvýraznější změnou je přesun Slovinska z oranžové do červené skupiny států, tedy těch s vysokým rizikem nákazy. Tranzit přes Slovinsko (nejdéle 12 hodin) je nadále umožněn bez nutnosti prokazování bezinfekčnosti, až do 12.9. Na přísnější podmínky cestování se nicméně musejí připravit jen ti, kteří se vrací ze Slovinska a nejsou očkováni. Mezi dalšími změnami v cestovatelské mapě jsou přesun Rumunska a Azorských ostrovů do oranžové kategorie a také Kypru, Nizozemska, Norska a San Marina do červené skupiny. Ze zelené skupiny s nízkým rizikem se do oranžové nakonec od pondělí přesune také Srbsko a Albánie.

Tmavě červené Irsko

Anketa

Co si myslíte o slovním útoku Andreje Babiše mladšího?

hlasovalo: 18222 lidí

Do skupiny zemí s velmi vysokým rizikem nákazy se přesouvá Irsko. Po zrušení černé kategorie zůstává nejpřísnějším návratovým nařízením pětidenní karanténa zakončená negativním testem, to se týká cestujících bez ukončeného očkování. Podrobná pravidla cestování pravidelně aktualizujeme na webových stránkách MZV (ZDE).

Debata o třetí dávce

Vláda aktuálně debatuje o možnosti třetí dávky pro občany, kteří byli naočkováni mezi prvními, tedy na začátku roku 2021. Zároveň jsou vedena jednání se státy, které omezují platnost očkování 270 dny, jako je např. Rakousko či Chorvatsko, směrem k zachování možnosti cestování pro plně očkované české občany nad tento limit. Před každou cestou do zahraničí doporučujeme vždy navštívit např. web Dovolená2021 (ZDE), kde jsou k dispozici pravidelně aktualizované informace k příjezdům i návratům z oblíbených turistických destinací.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…