Ministerstvo zahraničí: Zasedání Rady pro zahraniční záležitosti v Bruselu

14.11.2021 8:41 | Tisková zpráva

Ministři zahraničních věcí EU se v pondělí 15. listopadu 2021 sejdou v Bruselu k pravidelnému zasedání Rady pro zahraniční záležitosti.

Ministerstvo zahraničí: Zasedání Rady pro zahraniční záležitosti v Bruselu
Foto: Archiv MZV
Popisek: Černínský palác, sídlo Ministerstva zahraničních věcí

Vlastnímu jednání Rady bude předcházet setkání ministrů s jejich ukrajinským protějškem Dmytrem Kulebou věnované diskusi o vztazích EU s Ukrajinou a možnostech jejich dalšího prohloubení. Pozornost bude také zaměřena na současnou podobu rusko-ukrajinského konfliktu a perspektivu jeho dalšího vývoje.

Rada bude zahájena debatou o aktuálním vývoji v oblasti západního Balkánu. Ministři by se měli soustředit zejména na unijní perspektivu zemí tohoto regionu. S ohledem na současné dění v Bosně a Hercegovině lze předpokládat výrazné zaměření diskuse na vývoj v této zemi.

Diskuse o situaci v oblasti Sahelu by měla být věnována především vývoji v Mali, s akcentem na prodloužení přechodného období a důsledky spolupráce s Vagnerovou skupinou. Ministři by se měli zabývat možností využití politických a ekonomických nástrojů, jakož i sankčních režimů proti osobám obstruujícím tranzici.

Jednání ministrů zahraničních věcí EU a ministrů zahraničí členských států Východního partnerství bude věnováno přípravě blížícího se summitu EU a zemí Východního partnerství, jenž by se měl uskutečnit příští měsíc v Bruselu.

Společné zasedání ministrů zahraničí a ministrů obrany členských států EU bude zaměřeno především na přípravu Strategického kompasu. Strategický kompas zásadním způsobem posílí Společnou bezpečnostní a obrannou politiku EU. Pro ČR je důležité, aby Strategický kompas reflektoval zásadní důležitost vztahů EU-NATO a byl s NATO komplementární.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…