Ministerstvo zahraničí k zahájení letní turistické sezóny 2018

13.06.2018 9:17

Dne 12. června 2018 se v Černínském paláci konala každoroční tisková konference, kterou Ministerstvo zahraničních věcí ČR informuje veřejnost o připravenosti konzulární služby na letní sezónu.

Ministerstvo zahraničí k zahájení letní turistické sezóny 2018
Foto: mzv.cz
Popisek: Ministerstvo zahraničních věcí

Ředitelka konzulárního odboru Markéta Meissnerová zdůraznila, že jedním z důležitých úkolů zahraniční služby je poskytovat potřebné služby českým občanům, kteří se z nejrůznějších důvodů ocitnou v zahraničí v nouzi a potřebují pomoc a konstatovala, že konzulární služba MZV je na nadcházející sezónu připravena.

Na stránkách MZV jsou zveřejněny praktické informace pro cestování do zahraničí, včetně podmínek vstupu do jednotlivých zemí, upozornění na specifika, aktuální bezpečnostní situaci nebo další rizika.

V turisticky exponovaných destinacích v Chorvatsku (Rijeka, Split), Bulharsku (Burgas), Španělsku (Barcelona) a letos nově i na Maltě (Valetta) budou zřízena dočasná konzulární jednatelství. V Chorvatsku a Bulharsku budou dále ustaveny společné policejní hlídky.

Novinkou letošní sezóny je zprovoznění mobilní verze aplikace DROZD (Dobrovolné registrace občanů při cestách do zahraničí). Aplikace se osvědčila při zimních olympijských hrách v Jižní Koreji (byla stažena již cca 2000 uživateli). Je dostupná zdarma a obsahuje:

  • Důležité informace pro cestovatele např. kontakty na zdravotní a záchranné složky v příslušné zemi, kontakty na nejbližší ZÚ ČR, vč. nouzové linky, která je určená pro řešení nouzových situací občanů ČR a je dostupná 24 hodin denně, nebo návod na řešení komplikací při cestách, jako je např. ztráta cestovního dokladu nebo odcizení peněz.
  • Aplikace nabídne cestovatelům všechna kontaktní čísla podle jejich geografické polohy.
  • Registrace v DROZDu zároveň umožní české konzulární službě navázat s českými občany v zahraničí rychlý kontakt prostřednictvím SMS nebo e-mailu. Je tak možné cestovatele včas varovat před nenadálou událostí.

Další novinkou roku 2018 je možnost požádat o vydání cestovního pasu na území ČR ve zkrácené lhůtě, do 24 hodin nebo do 5 dní.

MZV i nadále doporučuje občanům, aby nepodcenili přípravu. Většina cest českých občanů do zahraničí je bezproblémová, vývoj situace ve světě však nelze vždy předvídat. Proto je důležité informovat se o své destinaci, mít platný cestovní doklad a pojištění na cesty, registrovat se v databázi DROZD a během pobytu v zahraničí sledovat místní média.

Doporučením MZV rovněž zůstává před cestou zkontrolovat informace o aktuálním doporučení a varování k jednotlivým státům světa na webových stránkách MZV, twitterovém účtu MZV či facebookové stránce MZV.

Pro případy nouze mají zastupitelské úřady zřízené nouzové konzulární linky, které fungují i mimo pracovní dobu. Rovněž se lze na ministerstvo v případě potřeby kdykoliv dovolat na naši nepřetržitou službu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…