Ministerstvo zahraničí se rozhodlo posílit velvyslanectví v Izraeli

03.12.2020 12:39

Ministerstvo zahraničí ČR posílí v prvním pololetí r. 2021 velvyslanectví v Izraeli. V tuto chvíli má Česko v zemi zastoupení na úrovni velvyslanectví a trojice honorárních konzulátů (Jeruzalém, Ejlat, Haifa).

Ministerstvo zahraničí se rozhodlo posílit velvyslanectví v Izraeli
Foto: Archiv MZV
Popisek: Černínský palác, sídlo Ministerstva zahraničních věcí

Vzhledem ke snahám dále posilovat česko-izraelské vztahy a přiblížit také služby MZV českým občanům žijícím nebo cestujícím do Izraele proto vznikne v Jeruzalémě ještě úřadovna českého velvyslanectví (ZÚ Tel Aviv).

V praxi tak bude v Jeruzalémě sídlit nejen honorární konzul, ale také jeden z diplomatů zastupitelského úřadu Tel Aviv. Nejde o zřízení nového zastupitelského úřadu. Z titulu své funkce mohou honorární konzulové pomáhat českým občanům, kteří se v zemi ocitnou v nouzi, jen v omezeném režimu, jde o čestnou a neplacenou funkci bez komplexních diplomatických pravomocí. Např. pro náhradní cestovní doklady tak musí čeští občané nyní do hlavního města. Zřízením nové úřadovny by mohli žádat i v Jeruzalémě.

Důležitou otázkou vzájemných vztahů je i stoupající trend v oblasti cestovního ruchu. Izraelci patří do TOP 20 zemí navštěvujících ČR. V roce 2019 jich do Česka zavítalo přes 160 tisíc. Průměrná doba jejich pobytu (cca 4 dny) patří k vůbec nejdelším. Zvyšuje se také zájem o Izrael z české strany. Zatímco v roce 2016 navštívilo Izrael asi 17 000 českých turistů, v roce 2019 už to bylo více než dvakrát tolik.

Zřízení této úřadovny nijak nesouvisí s probíhajícím mírovým procesem na Blízkém východě, nepředjímá jeho výsledky ani nijak nemění dlouhodobou českou pozici v rámci tohoto procesu.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…