Ministerstvo zahraničí se rozhodlo posílit velvyslanectví v Izraeli

03.12.2020 12:39

Ministerstvo zahraničí ČR posílí v prvním pololetí r. 2021 velvyslanectví v Izraeli. V tuto chvíli má Česko v zemi zastoupení na úrovni velvyslanectví a trojice honorárních konzulátů (Jeruzalém, Ejlat, Haifa).

Ministerstvo zahraničí se rozhodlo posílit velvyslanectví v Izraeli
Foto: Archiv MZV
Popisek: Černínský palác, sídlo Ministerstva zahraničních věcí

Vzhledem ke snahám dále posilovat česko-izraelské vztahy a přiblížit také služby MZV českým občanům žijícím nebo cestujícím do Izraele proto vznikne v Jeruzalémě ještě úřadovna českého velvyslanectví (ZÚ Tel Aviv).

V praxi tak bude v Jeruzalémě sídlit nejen honorární konzul, ale také jeden z diplomatů zastupitelského úřadu Tel Aviv. Nejde o zřízení nového zastupitelského úřadu. Z titulu své funkce mohou honorární konzulové pomáhat českým občanům, kteří se v zemi ocitnou v nouzi, jen v omezeném režimu, jde o čestnou a neplacenou funkci bez komplexních diplomatických pravomocí. Např. pro náhradní cestovní doklady tak musí čeští občané nyní do hlavního města. Zřízením nové úřadovny by mohli žádat i v Jeruzalémě.

Důležitou otázkou vzájemných vztahů je i stoupající trend v oblasti cestovního ruchu. Izraelci patří do TOP 20 zemí navštěvujících ČR. V roce 2019 jich do Česka zavítalo přes 160 tisíc. Průměrná doba jejich pobytu (cca 4 dny) patří k vůbec nejdelším. Zvyšuje se také zájem o Izrael z české strany. Zatímco v roce 2016 navštívilo Izrael asi 17 000 českých turistů, v roce 2019 už to bylo více než dvakrát tolik.

Zřízení této úřadovny nijak nesouvisí s probíhajícím mírovým procesem na Blízkém východě, nepředjímá jeho výsledky ani nijak nemění dlouhodobou českou pozici v rámci tohoto procesu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Partnerství pro otevřené vládnutí na roky 2025 a 2026

20:48 Ministerstvo spravedlnosti: Partnerství pro otevřené vládnutí na roky 2025 a 2026

Ministerstvo spravedlnosti dnem 30. dubna 2024 vyhlašuje veřejné konzultace k přípravě nového Akčníh…