Ministerstvo zahraničních věcí: Doporučení pro cesty do Konžské demokratické republiky

14.01.2018 22:00

Na základě informací Ministerstva zdravotnictví KDR se nedaří zamezit šíření cholery v zemi. Naopak došlo k jejímu rozšíření na další provincie. Z celkového počtu 26 je zasaženo 22 provincií. Zasaženy jsou i chudinské čtvrti hlavního města Kinshasy.

Ministerstvo zahraničních věcí: Doporučení pro cesty do Konžské demokratické republiky
Foto: mzv.cz
Popisek: Ministerstvo zahraničních věcí

Doporučujeme se před cestou do KDR informovat na aktuální stav v místě, kam cestující míří a současně se nechat před cestou řádně očkovat.

20.června 2016 informovalo konžské ministerstvo zdravotnictví o vypuknutí epidemie žluté zimnice v provinciích Kinshasa, Kongo Central a Kwango. Doporučujeme zcela se cestám do těchto provincií vyhnout (včetně hlavního města). K datu vyhlášení bylo v KDR oznámeno 5 úmrtí a potvrzeno 67 případů, dalších cca 1000 nemocných je sledováno s příznaky. Onemocnění se rozšířilo ze sousední Angoly, kde od prosince 2015 zemřelo už více než 300 lidí.

Pro vstup do země je povinností očkování proti žluté zimnici zaznamenané v mezinárodním očkovacím průkaze.

Dlouhodobě MZV ČR doporučuje zcela se vyhnout cestám do oblastí na severu a severovýchodě země, zejména při hranicích se Středoafrickou republikou, Jižním Súdánem, Ugandou, Rwandou, Burundi a Tanzanií: provincie Maniema, North Kivu a South Kivu, Tanganyika (podle předchozího administrativního členění země severovýchod provincie Katanga) provincie Bas-Uele, Haut-Uele a Ituri (severovýchod bývalé provincie Orientale), město Goma a např. i oblast národních parků Garamba, Virunga, Kahuzi-Biega. Jde o oblasti, kde působí ve zvýšené míře různé ozbrojené skupiny, mezi jejichž praktiky patří mj. únosy a loupežná přepadení.

Do ostatních částí KDR doporučuje MZV ČR omezit cesty jen na nezbytně nutné.

Bezpečnostní situace v zemi je nestabilní, pouliční kriminalita je vysoká a cizinci nejsou v bezpečí.

V posledních týdnech se zhoršila bezpečnostní situace i v hlavním městě Kinshase. Útoky, včetně ozbrojených se objevují i v rezidenční čtvrti Gombe, kde především žijí cizinci, kde jsou hotely a vládní budovy. Zvýšená ostražitost se doporučuje i za denního světla. Nejčastějšími hrozbami jsou pouliční loupeže, vloupání do domů, únosy vozidel a různá napadení. Útočníci se často vydávají za policisty. Doporučuje se vždy zamknout dveře vozidla a mít zavřená okýnka.

V Kongu se mají v listopadu 2016 konat prezidentské a parlamentní volby, v této souvislosti lze očekávat různé protesty a demonstrace, které mohou být spojeny s násilím. Je možné, že nakonec dojde k odkladu voleb, v takovém případě by bylo nebezpečí nepokojů ještě větší. Doporučujeme proto vyhýbat se větším shromážděním lidí a zdržovat se jakýchkoliv prohlášení s politickým podtextem. Problematické mohou být jak střety s místními obyvateli tak se zástupci státní moci.

V případě propuknutí vážnější vlny násilí hrozí uzavření mezinárodního letiště v Kinshase.

Je třeba dát si pozor při pořizování obrazových záznamů. Je zakázáno v případě vládních budov a vojenských objektů, opatrnost a respekt se doporučuje i v ostatních případech. Pořizování obrazových záznamů cizinci je přijímáno s nevolí a může vyústit i v násilný incident.

Je třeba mít na paměti také to, že naprostá většina obyvatel KDR nemluví jinak než místními jazyky, popř. francouzsky. Vydávat se tedy do KDR bez znalosti francouzštiny může být značně riskantní.

Možnosti pomoci českým občanům v nouzi jsou mimo hlavní město Kinshasu velmi omezené. Dopravní infrastruktura země je velmi špatná, nelze spoléhat na součinnost místních orgánů ani ostatních členských zemí EU. Východ země dělí od Kinshasy vzdálenosti v řádech tisíců kilometrů, letecké spojení často neexistuje nebo nefunguje.

V případě nezbytné cesty doporučujeme zachovávat nejvyšší stupeň opatrnosti, vyhýbat se veřejným místům s vysokou koncentrací lidí, politickým shromážděním a sledovat místní média i informace jiných států EU, které mají v zemi své zastoupení (např. Belgie nebo Francie). Doporučujeme také registrovat se před cestou na webové stránce MZV DROZD (ZDE).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…