Ministerstvo zahraničních věcí: OSN jednala o stavu lidských práv v ČR

07.11.2017 16:55

Česká republika se dne 6. 11. 2017 v sídle OSN v Ženevě podrobila univerzálnímu periodickému přezkumu stavu lidských práv. V jeho rámci ČR obdržela zhruba 200 doporučení od 81 států.

Ministerstvo zahraničních věcí: OSN jednala o stavu lidských práv v ČR
Foto: mzv.cz
Popisek: Ministerstvo zahraničních věcí

Státy ČR doporučovaly zejména zaměřit se na boj s diskriminací, na integraci Romů, inkluzivní vzdělávání, aktivní potírání nenávistných projevů, xenofobie a islamofobie, a to nejen v široké veřejnosti, ale i v médiích i vystoupeních politiků. Dále státy doporučovaly ČR, aby efektivně přistupovala k řešení rasově motivovaného násilí, práv cizinců, stavu vězeňství, rovnosti žen a mužů, zejména nerovností v odměňování, odškodnění za provedené nezákonné sterilizace žen. Další doporučení směřovala k ustanovení národní lidskoprávní instituce dle Pařížských principů proti umisťování dětí mladších 3 let do ústavní péče či proti fyzickému trestání dětí.

Univerzální periodický přezkum stavu lidských práv je mechanismus založený v rámci Rady OSN pro lidská práva. Spočívá v mezinárodním dialogu o stavu lidských práv, kdy si jednotlivé státy vzájemně dávají doporučení k jeho zlepšení. Účastní se ho všechny státy světa. Česká republika již prošla přezkumem v letech 2008 a 2012, nyní proběhl její třetí přezkum.

Česká republika dlouhodobě tento mechanismus podporuje a aktivně se sama podílí na přezkumech jiných států, kterým také uděluje doporučení ke zlepšení stavu lidských práv. Ke svému vlastnímu přezkumu předložila Česká republika na jaře tohoto roku OSN národní zprávu, jež se soustředí na informace o naplňování doporučení z předchozího přezkumu v roce 2012, vedle ní byly k dispozici zprávy OSN a nevládních organizací. Delegaci České republiky na jednání vedla náměstkyně ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Martina Štěpánková. Vedle Úřadu vlády v ní byli zastoupeni pracovníci ministerstev zdravotnictví, práce a sociálních věcí, školství, mládeže a tělovýchovy, vnitra, spravedlnosti a ministerstva zahraničních věcí.

Vedoucí delegace Martina Štěpánková řekla: „Dnešní dialog je pouze začátek, naplňování přijatých doporučení je tím, co činí proces UPR důležitým. Odvážíme si domů množství doporučení, která pečlivě zvážíme a předložíme vládě. Vládou přijatá doporučení se budeme následně snažit s maximálním úsilím naplňovat.“

ČR se vyjádří na základě rozhodnutí vlády k doporučením před zasedáním Rady OSN pro lidská práva v březnu 2017.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

19:02 Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

Už jen přibližně dva týdny – do 2. května – mají podnikatelé čas na elektronické podání daňového při…