Ministerstvo zahraničních věcí varuje před cestami do příhraničí s Jemenem

10.11.2017 11:53

MZV ČR varuje před cestami do příhraničních oblastí s Jemenem, pro cesty a pobyt na většině území Království Saúdské Arábie vyzývá k obecně zvýšené opatrnosti z důvodu vážné hrozby bezpečnostních incidentů a teroristických útoků.

Ministerstvo zahraničních věcí varuje před cestami do příhraničí s Jemenem
Foto: mzv.cz
Popisek: Ministerstvo zahraničních věcí

Bezpečnostní situace v Saúdské Arábii vyžaduje zvýšenou úroveň opatrnosti. Stav bezpečnosti v zemi ovlivňují konflikty v sousedních zemích (Jemenu a Iráku) a dále organizace Islámský stát (DAEŠ), či Al-Káida Arabského poloostrova (AQAP).

MZV ČR varuje před cestami do 10 km od hranice s Jemenskou republikou. Do oblasti mezi 10 a 80 km od hranice doporučuje cestovat jen ve zcela nezbytných případech. Jižní saúdské provincie Džizán, Asír a Nadžrán jsou z jemenské strany pravidelně odstřelovány. Balistické rakety v držení jemenských povstaleckých sil však mohou ohrozit i vzdálenější oblasti v saúdském vnitrozemí, včetně provincií Mekka a Rijád, jak dokládá mj. incident ze 4. 11. 2017, kdy byla severovýchodně od hlavního města sestřelena balistická raketa mířící na mezinárodní letiště krále Chálida v Rijádu.

Přestože v posledních letech poklesl počet útoků vůči cizím státním příslušníkům, dochází v zemi k řadě vážných ozbrojených útoků s protivládní či sektářskou motivací zaměřených zejména na policejní složky státu a šíitskou menšinu v zemi. Tyto útoky často vedou k obětem na životech. Saúdské bezpečnostní složky měsíčně zatýkají desítky extremistů, mnohdy v rámci ozbrojených střetů. Běžná jsou zvýšená bezpečnostní opatření na letištích, hlavních pozemních komunikacích, v nákupních centrech a ubytovacích komplexech pro cizince. Zejména v souvislosti s vlivem teroristické organizace DAEŠ v regionu zůstává míra rizika únosu cizince či případného ozbrojeného útoku na místo, kde cizinci žijí nebo se vyskytují, nadále velmi vysoká.

S ohledem na výše uvedené je nutné, aby cizinec přijal veškerá individuální opatření pro vlastní bezpečnost, průběžně je kontroloval, neustále byl ostražitý. Zvýšenou opatrnost je potřeba věnovat při cestách mimo velká města, v oblastech obývaných šíitskou menšinou (oblasti v okolí města Dammam jako Qatif, Awwamiyah, Saihat) či konzervativnější částí obyvatelstva (Qassim, Buraidah) a při oblíbených návštěvách pouště (z důvodu neznalosti specifického přírodního prostředí). Je rovněž žádoucí vyhýbat se místům s velkou koncentrací osob.

Zásadou pobytu by mělo být nenarušování běhu místního života, akceptování místních společenských a kulturních pravidel a vyhnutí se projevům vyzývavého jednání. Čeští občané by si také měli být vědomi, že je v zemi trestné jakkoli, přímo i nepřímo, kritizovat či urážet panovníka, korunního prince nebo islám.

Saúdské úřady vydaly zákaz přiblížit se na méně než 20 km k severní hranici země (s výjimkou oficiálních přechodů). Za nedodržení zákazu hrozí až 30 měsíců odnětí svobody a pokuta ve výši 25.000 SAR.

Občané ČR, kteří se v Království Saúdské Arábie ocitli v nouzi, se mohou obrátit na nouzovou linku Velvyslanectví České republiky v Rijádu (ZDE) na čísle +966 505 410 531.

Po dobu pobytu v Království Saúdské Arábie doporučuje MZV ČR občanům zaregistrovat se v databázi cestovatelů DROZD (ZDE) a v případě dlouhodobého pobytu v zemi i při zastupitelském úřadu České republiky v Rijádu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…