Ministerstvo zdravotnictví: ČR je na prahu nastupující epidemie chřipky

24.12.2016 22:16

„V posledních dvou týdnech výrazně stoupl počet případů chřipky typu A/H3. Veškeré izolované kmeny jsou ty, proti kterým se letos očkovalo a proti nimž je tedy vakcína účinná. Nejvíce zasaženy jsou Olomoucký a Moravskoslezský kraj. Národní referenční laboratoř pro chřipku a oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu vývoj nemocnosti nadále monitorují. V tuto chvíli hodnotíme situaci v ČR jako nastupující epidemii chřipky,“ uvedla Hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová.

Ministerstvo zdravotnictví: ČR je na prahu nastupující epidemie chřipky
Foto: mzcr.cz
Popisek: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Jedno z kritérií, které vypovídá o počínající epidemii chřipky je počet nemocných na sto tisíc obyvatel. Tady jde o hranici 1600 až 1700 případů, od které hovoříme již o epidemii. Jako nastupující epidemii tedy nyní lze hodnotit situaci v Olomouckém kraji, kde je hlášeno přes 1800 případů na sto tisíc obyvatel a na druhém místě Moravskoslezský kraj, kde jsme těsně za hranicí 1700 nemocných.

„Tato situace zatím nevyžaduje žádná mimořádná plošná opatření, ale jednotlivé nemocnice mají právo rozhodnout o dočasném omezení návštěv dle lokálního výskytu. Toto je na zvážení vedení zdravotnických zařízení,“ upřesnila Hlavní hygienička ČR.

Co se týká situace v Evropě, plošnou epidemii hlásí celá Skandinávie: Norsko, Švédsko i Finsko. Plošný výskyt trvá v Portugalsku, Nizozemí a v Chorvatsku a Skotsku.

Veškerá aktuální data naleznete na ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…