Ministerstvo zdravotnictví: Česká republika koordinuje postup ve věci covidu-19 v Čínské lidové republice na úrovni EU

09.01.2023 20:29 | Tisková zpráva

Česká republika nemá přímou linku s Čínskou lidovou republikou, proto postup ve věci covidu-19 společně koordinujeme na úrovni Evropské unie. Podstatou je, aby země, které mají přímé lety, sekvenovaly vzorky cestujících z rizikových oblastí, abychom rychle identifikovali případné rizikové mutace.

Ministerstvo zdravotnictví: Česká republika koordinuje postup ve věci covidu-19 v Čínské lidové republice na úrovni EU
Foto: mzcr.cz
Popisek: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Ministerstvo zdravotnictví se drží odborných stanovisek a doporučení Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) a Výboru pro zdravotní bezpečnost, která říkají, že testování po příletu na evropskou půdu je přínosné a smysluplné pouze u zemí, které provozují přímou leteckou linku z Číny. 

Anketa

Kdo by hájil ČR před Bruselem lépe?

hlasovalo: 28224 lidí
Jsou to místa prvního vstupu mimo území Číny. Hlavním přínosem testů je sekvenace vzorků pro kontrolu v Číně cirkulujících mutací, nikoli pouhé zjištění covid pozitivních občanů. Obdobný postup volí i další členské státy EU, které nemají přímé letecké spojení s Čínou. V případě zavedení přímé linky mezi Čínou a Českou republikou jsme připraveni zavést toto opatření také.

Odborná stanoviska ECDC a Výboru pro zdravotní bezpečnost sloužila jako podklad i pro včerejší jednání skupiny pro reakci EU na krize (IPCR), které vzhledem k nejednotnému názoru členských států EU skončilo pouze výzvou ke zvážení testování cestujících z Číny již před odletem do zemí EU.

Opatření budou podléhat pravidelné evaluaci a hodnocení vývoje epidemiologické situace ze strany ECDC a WHO a v případě potřeby budu upravena, tak aby byla zajištěna ochrana veřejného zdraví a zároveň koordinovaný přístup evropských států.

Zároveň Ministerstvo zdravotnictví vyzvalo všechny relevantní poskytovatele zdravotní péče, aby v případě pozitivně testovaného člověka, který v posledních dvou týdnech pobýval v Číně, zajistili sekvenaci odebraného vzorku s důrazem na potenciální nové varianty. Podle posledních dostupných informací převažují v Číně obdobné varianty covidu-19 jako v EU. Důvodem toho, že epidemiologická situace v EU je stabilnější než v Číně, je vysoká proočkovanost kvalitními vakcínami v EU.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…