Ministerstvo zdravotnictví: Stanovisko Pacientské rady k případnému použití neregistrovaných vakcín

19.03.2021 10:06

Na zasedání Pacientské rady ministra zdravotnictví, které proběhlo 11. března 2021, přijala Pacientská rada usnesení ve věci očkování proti nemoci covid-19 neregistrovanými vakcínami. Tímto usnesením vyjádřila svůj nesouhlas s případným použitím neregistrovaných vakcín v rámci očkování proti nemoci covid-19.

Ministerstvo zdravotnictví: Stanovisko Pacientské rady k případnému použití neregistrovaných vakcín
Foto: mzcr.cz
Popisek: Ministerstvo zdravotnictví ČR

„Zvláště u chronicky nemocných pacientů je velmi důležité postupovat při očkování důsledně, tedy očkovat pouze vakcínami schválenými Evropskou lékovou agenturou, neboť jen díky tomu je zaručena jejich bezpečnost a účinnost. Jsem rád, že Pacientská rada se na tomto dohodla a tento postup podporuje,“ uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Pacientská rada podpořila rozhodnutí ministra zdravotnictví neumožnit očkování proti onemocnění covid-19 žádnou vakcínou, která neprošla řádným schválením Evropské lékové agentury. Zástupci rady se vyjádřili, že je nutné, aby nejen léčba, ale i prevence nemocí v České republice respektovala pravidla medicíny založené na důkazech a pacienti nebyli potenciálně ohrožováni na zdraví vakcínami, které nezískaly všechna nutná schválení a povolení. K tomuto vydala Pacientská rada usnesení ve věci očkování proti covid-19 neregistrovanými vakcínami, které je uveřejněno na Portálu pro pacienty a pacientské organizace.

Anketa

Uškodí ODS odchod Pavla Novotného?

5%
18%
hlasovalo: 9931 lidí

Pacientská rada je stálý poradní orgán ministra zdravotnictví složený ze zástupců pacientských organizací, který funguje jako zprostředkovatel hlasu pacientů na ministerstvu. V rámci své činnosti se účastní připomínkových řízení, při nichž se vyjadřuje k návrhům legislativních i nelegislativních materiálů, vydává stanoviska či je konzultuje jako zástupce pacientů ve zdravotnictví. V rámci proaktivní činnosti zřizuje pracovní skupiny a věnuje se oblasti ochrany práv a naplňování potřeb pacientů.

Rada má až 25 členů, kteří jsou jmenováni z řad zástupců pacientů vybraných podle přísných kritérií s důrazem na co nejvyrovnanější zastoupení pacientů s různými diagnózami a s přihlédnutím k agendě a kompetencím Ministerstva zdravotnictví ČR.

Informace o činnosti Pacientské rady a jejích pracovních skupinách i další informace o pacientských organizacích a pro pacientské organizace jsou k nalezení na Portálu pro pacienty a pacientské organizace (ZDE).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…