Ministerstvo zemědělství: Ministr Jurečka se s podnikatelskou delegací vrátil z Turecka

02.03.2017 9:40

Ve dnech 30. ledna až 1. února 2017 navštívil ministr zemědělství pan Marian Jurečka Ankaru a Istanbul v Turecké republice za doprovodu podnikatelů.

Ministerstvo zemědělství: Ministr Jurečka se s podnikatelskou delegací vrátil z Turecka
Foto: mze.cz
Popisek: Ministerstvo zemědělství ČR

Během návštěvy zahájil pan ministr dvě podnikatelská fóra, v Ankaře a v Istanbulu. Podnikatelskou delegaci tvořilo 23 představitelů ze 17-ti společností. Po úvodních prezentacích následovala B2B jednání, při kterých navazovaly kontakt konkrétní firmy.

Dále se pan ministr v rámci programu setkal se svým tureckým protějškem panem Farukem Çelikem, kde se oba ujistili o zájmu na prohlubování vzájemného obchodu a spolupráce. Dále se shodli na závažnosti aktuálního problému s uprchlíky a na nutnosti jeho urychleného vyřešení.

V Ankaře se pan ministr setkal se zástupci think thanku TEPAV a navštívil centrum pro informace v zemědělství TARSEY. V Istanbulu využil příležitosti setkat se s otcem Andresem Calleja Ruizem a s biskupem panem Rubénem Tierrablancou Gonzálesem a prohlídnout si školu pro syrské a irácké děti uprchlíků.

V rámci oficiální návštěvy proběhlo 5. zasedání Řídícího výboru pro zemědělství mezi ČR a TR, které za českou stranu vedl náměstek pro řízení sekce zemědělských komodit, zahraničních vztahů a ekologického zemědělství pan Jiří Šír. Strany jednaly o vzájemné spolupráci v jednotlivých oblastech agrárního sektoru, na řadu přišly i záležitosti týkající se dovozu živého skotu do Turecka. Jednání se kromě zástupců z Ministerstva zemědělství zúčastnil rovněž ředitel Státní veterinární správy pan Zbyněk Semerád, ředitel Českomoravské společnosti chovatelů pan Josef Kučera a obchodní rada zastupitelského úřadu ČR v Ankaře pan Erik Siegl. Slavnostní podpis protokolu z jednání proběhl za účasti obou ministrů a novinářů jako součást tiskové konference.

Na přípravě této mise se podílel zastupitelský úřad v Ankaře a generální konzulát v Istanbulu ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství, podnikatelskou část zajistila Hospodářská komora ČR.

Turecko

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Prohřešky na dálnicích

19:02 Celní správa: Prohřešky na dálnicích

V uplynulých dvou týdnech lidé využili téměř letního počasí a státních svátků k cestování. Příslušní…