Ministerstvo zemědělství: Respekt nepíše pravdu o podílu českých potravin. Nenavrhl jej ministr, ale poslanci

26.07.2020 19:27

Respekt ve svém čtvrtečním článku obviňuje ministra Miroslava Tomana, že využil konce nouzového stavu a restartu ekonomiky k protlačení vlastní agendy, když navrhl v novele zákona o potravinách povinný podíl českých potravin v obchodech. To však není pravda. S tímto návrhem přišli poslanci, nikoliv ministr. Jde tedy o poslaneckou iniciativu.

Ministerstvo zemědělství: Respekt nepíše pravdu o podílu českých potravin. Nenavrhl jej ministr, ale poslanci
Foto: mze.cz
Popisek: Ministerstvo zemědělství ČR

Základní fakta zcela ignoruje Respekt v článku Kateřiny Šafaříkové „Váš postup je diskriminace. Dva dopisy nabízejí vhled do evropské kuchyně Babišovy vlády“. Redaktorka píše, že ministr zemědělství Miroslav Toman v novele zákona o potravinách navrhuje do budoucna povinný podíl českých potravin v obchodech. Jak se však dá snadno zjistit, a redaktorka to přesto neudělala, s tímto návrhem nepřišel ministr, ale předložila jej poslankyně Margita Balaštíková, poslanec Zdeněk Podal a podepsalo jej dalších více než dvacet poslanců z několika parlamentních stran. V žádném případě nejde, jak mylně uvádí Respekt, o vládní předlohu, ale o poslaneckou iniciativu.

Ať už jde o chybu nebo záměr, Respektem uváděné údaje nejsou pravdivé. Další dedukce, které pak z této nesprávné informace redaktorka vyvozuje, proto nemají reálný základ a jsou pouhou smyšlenkou.

Ministerstvo zemědělství samozřejmě podporuje české potravinářství a zvýšení potravinové soběstačnosti České republiky. Apeluje na obchodníky, aby rozšiřovali nabídku českých potravin, a upozorňuje veřejnost na jakost české potravinářské produkce, například prostřednictvím národních značek kvality. Ministerstvo navrhuje jako jednu z možných forem podpory českých zemědělců a potravinářů, která zároveň sníží uhlíkovou stopu a zlepší hospodaření v krajině, nakupovat ve státních a veřejných institucích lokální a regionální potraviny, případně potraviny se značkou kvality.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…