Ministr Dienstbier byl ve Washingtonu i kvůli Romům

12.04.2015 12:06

Ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier byl na pracovní cestě ve Spojených státech amerických, a to ve dnech 7. – 10. dubna. Členy delegace byla i náměstkyně pro lidská práva Martina Štěpánková a tisková mluvčí Jarmila Balážová. Místem jejich pobytu bylo hlavní město Washington, DC.

Ministr Dienstbier byl ve Washingtonu i kvůli Romům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dienstbier

Během své mise v USA absolvoval ministr Dienstbier celou řadu pracovních jednání – například s představiteli státní správy, Kongresu USA, Výboru pro národní bezpečnost a Výboru Bílého domu pro ženy a dívky.

Konference k mezinárodnímu dni Romů

Večer se pak ministr Dienstbier zúčastnil konference k Mezinárodnímu dni Romů, kterou pořádalo české velvyslanectví. Ambasáda chtěla touto akcí připomenout úspěchy České republiky v integraci romské menšiny do společnosti. Tato problematika je v USA velmi silné téma, proto byl o akci velký zájem ze strany státní administrativy, Kongresu USA, neziskového sektoru, think-thanků a médií. Kromě jiných hostů se akce zúčastnila i starostka města Obrnice Drahomíra Miklošová, která je držitelkou ceny Rady Evropy za úspěšnou integraci Romů.

Klíčovými oblastmi pro úspěšnou integraci jsou, jak řekl ministr na konferenci, vzdělání, zaměstnanost, dostupné bydlení, přístup ke zdravotní péči a službám, stejně tak jako zajištění účinné ochrany před diskriminací a bezpečného soužití. Vláda ČR má záměr jak v této oblasti konkrétně postupovat. V únoru tohoto roku schválila Strategii romské integrace do roku 2020, která si klade za cíl nastartovat a urychlit pozitivní změny pro soužití Romů s většinovou populací.

Ministr Dienstbier na konferenci hovořil i o nutnosti a potřebě kvalitního vzdělání Romů. „Významným mezníkem v oblasti romské integrace bylo nedávné přijetí novely školského zákona. Novela přináší princip individuální integrace ve vzdělávání a explicitně zmíněnou inkluzi ve školském systému. Jedním z klíčových cílů novely je zlepšení přístupu znevýhodněných dětí do hlavního vzdělávacího proudu, jinak řečeno zamezení segregaci romských dětí. Prostřednictvím konkrétních podpůrných opatření rozdělených do pěti stupňů bude zajištěno vzdělávání dětí se speciálními potřebami v hlavním vzdělávacím proudu na základních školách,“ informoval posluchače ve Washingtonu o konkrétních krocích v ČR ministr Dienstbier.

Jarmila Balážová, tisková mluvčí ministra, vystoupila na konferenci na téma Romové a média. Ve svém příspěvku hovořila o tom, jak média ovlivňují pohled na tematiku lidských práv, o zhoršujícím se obrazu Romů v médiích a o plánech a záměrech, co v této problematice dělat.

Po skončení diskusní části akce následovala kulturní program.  Nejprve vystoupil romský pianista Tomáš Kačo, stipendista Berklee Colledge of Music v Bostonu, a pak se promítal  film „Cesta ven“ Petra Václava.

Česká ambasáda v USA podle slov velvyslance Petra Gandaloviče pevně doufá, že tuto konferenci bude moci ve Washingtonu opakovat každý rok a vytvořit z ní tradici.

Čtvrteční program

Druhý pracovní den své zahraniční pracovní cesty ministr pokračoval v bilaterálních jednáních s americkými partnery. Setkal se např. s Erikou Schlager z US Helsinki Commission a absolvoval též prohlídku Kapitolu, kde je vystavena i busta Václava Havla.

V poledne pak měl pracovní oběd s představiteli mezinárodních nevládních neziskových organizací  - ředitelem Open Sociaty Foundation Stephenem Ricardem, ředitelkou Human Rights Watch Sarah Margonovou, presidentem NED Carlem Gershamanem, presidentem National Democratic Institute Kenem Wollackem a presidentem Freedom House Markem P. Lagonem. A den pak zakončil večeří a  setkáním s krajany na české ambasádě.

Páteční program zahájil ministr Dienstbier jednáním v Bílém domě se Stephenem Pomperem, který zastupuje National Secrurity Council. A poté se Jiří Dienstbier setkal s ředitelem Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda (RFE/RL) Johnem Giambalvem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…