Ministr Dienstbier předloží vládě návrh legislativního řešení ochrany oznamovatelů

08.07.2016 13:54

Ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu předloží Akční plán pro vyrovnané zastoupení žen a mužů v rozhodovacích pozicích. Oba materiály měla vláda na programu již dříve, ale odložila je.

Ministr Dienstbier předloží vládě návrh legislativního řešení ochrany oznamovatelů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Jiří Dienstbier

Návrh alternativ legislativního řešení ochrany oznamovatelů 
Obsahem materiálu je shrnutí současného právního stavu, mezinárodních závazků, příkladů zahraničních úprav, návrh variant řešení a jejich vyhodnocení. Návrh variant řešení vychází z analýzy obsahující podrobné hodnocení dílčích věcných aspektů řešené problematiky a možných řešení inspirovaných mimo jiné i podněty veřejnosti a zahraničními úpravami. Samotný návrh variant řešení se omezuje na souhrnné varianty řešení reálně začlenitelné do právního řádu, přičemž jako kritéria pro jejich tvorbu byla použita přiměřenost věcného i legislativně technického řešení.  

Akční plán pro vyrovnané zastoupení žen a mužů v rozhodovacích pozicích na léta 2016 – 2018
Ženy v České republice vydělávají v průměru o 22 % méně než muži, jejich zastoupení ve vrcholné politice a rozhodovacích pozicích je velmi nízké a i nadále čelí přímé i nepřímé diskriminaci na trhu práce.

Mezinárodní srovnání ukazují, že v oblasti rovnosti žen a mužů je Česká republika pod evropským průměrem a dobře si nevede ani v celosvětovém měřítku.  V žebříčku Světového ekonomického fóra zkoumajícího úroveň rovnosti žen a mužů ve 145 zemí světa jsme v minulém roce obsadili až 81. místo.

Záměrem Akčního plánu je prostřednictvím konkrétních úkolů uložených institucím státní správy přispět k procesu vyrovnávání zastoupení žen a mužů v rozhodovacích pozicích v naší společnosti.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …