Ministr Havlíček se v Protonovém centru seznámil s nejmodernějšími technologiemi léčby onkologických onemocnění

17.09.2019 20:23

Protonové centrum v Praze zpřístupnilo v sobotu dne 14. září 2019 za účasti ministra průmyslu a obchodu Doc. Ing. Karla Havlíčka, Ph.D., MBA prostory svého zázemí. Jednalo se o jedinečnou příležitost prohlédnout si cyklotron, který je běžně veřejnosti nepřístupný.

Ministr Havlíček se v Protonovém centru seznámil s nejmodernějšími technologiemi léčby onkologických onemocnění
Foto: Proton Therapy Center
Popisek: Logo Proton Therapy Center (PTC)

Protonové centrum je od svého spuštění unikátní v rámci Evropy především díky využívání nejnovější technologie tužkového skenování, která umožňuje přesné rozložení dávky protonového paprsku a zároveň také ničí nádory s nejvyšší účinností a milimetrovou přesností. Zároveň chránit zdravé tkáně a orgány uložené v okolí postiženého místa. Právě účinnost, šetrnost, přesnost a minimalizace vedlejších účinků nádorových onemocnění jsou hlavními důvody, kvůli kterým pacienti i lékaři specialisté preferují moderní léčbu rakoviny protonem. Česká republika má tak díky Protonovému centru několikaletý náskok před ostatními státy.

„Cyklotron je unikátní přístroj, srdce našeho centra. Právě toto zařízení produkuje protony, které s milimetrovou přesností dokáží ničit nádory. Naprosto výjimečný je i svojí hmotností, váží úctyhodných 220 tun. Z hlediska přísných technologických a bezpečnostních postupů údržby vyžaduje jedenkrát ročně odstávku a důslednou kontrolu. To je právě chvíle, kdy cyklotron odpojíme z provozu, a je tedy možné blíže představit hlavní principy jeho fungování,“ vysvětluje jedinečnost tohoto zařízení Mgr. Vladimír Vondráček, hlavní fyzik Protonového centra.

„Používáme nejmodernější postupy v léčbě rakoviny prostaty, prsu a lymfomů. Jde o diagnózy, kde dosahujeme vynikajících výsledků. Aktuálně je možné vyléčit 99 % pacientů s rakovinou prostaty v časném stádiu a v léčbě karcinomu prsu jsme vyvinuli postupy, které od nás přebírají ostatní protonová centra ve světě,“ doplňuje MUDr. Jiří Kubeš, Ph.D., hlavní lékař Protonového centra.   

Inovace a léčebné postupy, které z Čech přebírají přední světová centra, zvyšují šance nemocným vyhrát svůj zápas nad rakovinou. Za sedm let svého působení se v Protonovém centru úspěšně vyléčilo více než 4 500 pacientů ze 45 zemí světa. Toto číslo jednoznačně svědčí o vysoké účinnosti protonové terapie. „Jsme velice aktivní, investujeme do inovací, vědy a výzkumu. To nám umožňuje patřit mezi lídry v oboru, což potvrzují naše mezinárodní úspěchy. Na jedné straně to jsou naše technologické inovace a nové léčebné postupy, které přebírají i světová centra. Na straně druhé dosahujeme výborných výsledků v léčbě. Úspěch je pro nás hnacím motorem a oceněním je, že úspěšně pomáháme druhým,“ uzavírá Václav Laštovka, jednatel společnosti.

Úspěšnost léčby karcinomu prostaty v Protonovém centru

Fakta o rakovině prostaty

  • Rakovina prostaty je nejčastější onkologické onemocnění u mužů v České republice
  • V České republice ročně onemocnění rakovinou prostaty 7 500 mužů

Statistické údaje k operaci a fotonové léčbě:

  • 2 ze 3 mužů mají po operaci potíže
  • 4 z 10 mužů mají potíže po fotonové léčbě
  • Každý 3. pacient po operaci karcinomu prostaty trpní dlouhodobou inkontinencí
  • 5 % pacientů trpní dlouhodobou inkontinencí po fotonové léčbě

Výhody protonové radioterapie:

  • Poruchy erekcí mají 3 % pacientů po protonové léčbě
  • Potíže s inkontinencí má pouhé 1 % pacientů po protonové léčbě
  • Protonová léčba umožňuje přesné ozáření nádoru
  • Protonová léčba šetří orgány a tkáně v okolí nádoru, a tím u většiny pacientů výrazně snižuje nežádoucí účinky terapie
  • Protonová léčba minimalizuje výskyt nežádoucích vedlejších účinků pod 1%
  • Protonová léčba zachovává kvalitu života pacienta během léčby, i po jejím skončení
  • Protonová léčba je krátká, účinná a téměř bezbolestná
  • Pravděpodobnost vyléčení u nízkorizikového karcinomu prostaty je 99 %, pro středně rizikové karcinomy prostaty je to až 95 % a vysoce rizikových karcinomů pak 85 %
  • Protonová léčba je ambulantní a trvá 5 dní u časného stadia rakoviny prostaty, u pokročilého pak 21 dní
  • Protonová léčba je ze zákona hrazena zdravotními pojišťovnami

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…