Ministr Jan Mládek jednal v Lucemburku o budoucnosti dohody CETA

18.10.2016 19:05

Ministři obchodu členských států EU se dnes sešli v Lucemburku, aby diskutovali o podepsání Komplexní hospodářské a obchodní dohody mezi Kanadou na jedné straně a EU a jejich členských států na straně druhé (CETA).

Ministr Jan Mládek jednal v Lucemburku o budoucnosti dohody CETA
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

25 členských států bylo připraveno dohodu na Radě pro obchod podepsat. Přetrvávající výhrady Belgie, Rumunska a Bulharska však definitivní rozhodnutí o podpisu opět oddalují.

"Mrzí mě, že jsem nemohl CETA za Českou republiku dnes podepsat. Je to moderní a pokroková dohoda, která odráží naše společné hodnoty s Kanadou, a může přinést prosperitu našim občanům," uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. "CETA se zároveň může stát skvělým vzorem pro budoucí dohody. Dává jasný signál, že EU nezapomíná při prosazování svých ekonomických zájmů na vysoké životní standardy svých občanů," dodal ministr.

V reakci na otázky německého ústavního soudu přijala Rada ve formátu ministrů pro obchod prohlášení, že pokud ratifikace CETA definitivně selže, bude ukončeno její předběžné dodržování. V okamžiku, kdy bude formálně potvrzeno již dojednané řešení vízové problematiky, jsou Bulharsko a Rumunsko připraveny k podpisu CETA. Jedinou přetrvávající překážkou je tak chybějící mandát k podpisu dohody v Belgii, kde dohodu podporují Flandry, naopak Valonsko s podpisem nesouhlasí.
"Tím, že schválíme CETA, ještě neschvalujeme TTIP. Zachováme si ale možnost o TTIP a dalších dohodách jednat,“ uzavřel ministr Jan Mládek. 

CETA bude předmětem jednání Evropské Rady, která se koná ve dnech 20. a 21. října 2016. Podpis dohody je plánován na summit EU-Kanada dne 27. října 2016.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…