Ministr Metnar: Jednání s ministryní obrany SRN o rozvoji bilaterální i mezinárodní spolupráce

17.04.2019 16:34

Ministr obrany Lubomír Metnar v úterý 16. dubna 2019 navštívil Berlín, kde se setkal s ministryní obrany Spolkové republiky Německo Ursulou von der Leyen. V české delegaci byli také náměstek pro řízení Sekce obranné politiky a strategie Jakub Landovský a ředitel Sekce plánování schopností MO generálmajor Jaromír Alan.

Ministr Metnar: Jednání s ministryní obrany SRN o rozvoji bilaterální i mezinárodní spolupráce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Metnar, ministr obrany

„Témata jednání se týkala spolupráce na bilaterální i mezinárodní úrovni. Došli jsme s ministryní von der Leyen k závěru, že společná cvičení přinášejí kýžený efekt a chceme pokračovat v prohlubování těchto aktivit,” řekl ministr obrany k hlavním závěrům jednání.

Česká strana navázala na návštěvu německé ministryně v Praze v roce 2015 a poslední bilaterální jednání v Berlíně, které se uskutečnilo před sedmi lety. Od té doby se vzájemná spolupráce s Německem zintenzivnila a rozšířila. Německo je nejen náš nejvýznamnější obchodní partner, ale také významný partner v obranné oblasti.

Kromě rozvoje spolupráce na poli obranného průmyslu se rychle rozvíjí také spolupráce obou armád na vojenských cvičeních. Ročně se Češi zapojí přibližně do třiceti cvičení v Německu a německé ozbrojené síly naopak do zhruba deseti v České republice. Ministři se dohodli na dalším zintenzivnění této spolupráce s potenciálem zapojení celé Visegrádské čtyřky.

S německými kolegy se čeští vojáci potkávají také v zahraničních misích. Například v rámci předsunuté přítomnosti v Litvě (eFP) či v rámci našeho nasazení v Mali, při výcviku iráckých vojáků nebo v pohotovostních uskupeních NATO a EU. „Čeští vojáci si velmi cení výměny zkušeností s Němci, kteří jsou vedoucí zemí mise eFP v Litvě, a spolupráci si pochvalují,” zhodnotil ministr Metnar. Zároveň připomněl, že v současnosti působí téměř 200 českých vojáků v pozemním komponentu sil velmi rychlé reakce (VJTF) vedeném Německem. Do společných aliančních aktivit patří také iniciativa k připravenosti (NRI), kam chtějí obě země velkou měrou přispět.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…