Ministr kultury ocenil Dámy, Rytíře a Mecenáše české kultury

28.02.2015 18:07

Daniel Herman udělil 7 nových ocenění Dáma, Rytíř a Mecenáš české kultury. Titul Dáma české kultury zdobí zpěvačku Martu Kubišovou a spisovatelku Magdalenu Horňanovou, Rytířem české kultury se stali sochař Olbram Zoubek a spisovatel Jiří Stránský. In memoriam obdrželi toto ocenění básník Zdeněk Rotrekl a sochař Jaroslav Šlezinger. Mecenášem české kultury je paní Dadja Altenburg-Kohl.

Ministr kultury ocenil Dámy, Rytíře a Mecenáše české kultury
Foto: Hans Štembera
Popisek: Daniel Herman

Titul Rytíř nebo Dáma české kultury získávají umělci s výrazným podílem na rozvoji duchovních, etických a kulturních hodnot s ohledem na jejich statečné osobní postoje a životní osudy. Mecenášem umění se stává osoba či instituce, která značnou měrou podporuje umělecké projekty i památky. Ministr kultury má za to, že i toto ocenění by mohlo dárce inspirovat k větší podpoře například scénického či výtvarného umění.

„Ocenění je především společenským uznáním a holdem těmto obdivuhodným - statečným i velkorysým osobnostem,“ říká ministr Herman.

Cenu tvoří kovová medaile s odznakem v etui a diplom; není spojena s finančním ohodnocením.

Slavnostní ceremoniál předání cen se uskutečnil v historické budově Národního divadla v rámci mezinárodního festivalu proti totalitě Mene Tekel.

reklama

autor: Ministerstvo kultury

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

LIBERTY Ostrava: Restrukturalizační plán byl schválen valnou většinou věřitelů

11:08 LIBERTY Ostrava: Restrukturalizační plán byl schválen valnou většinou věřitelů

Věřitelé společnosti LIBERTY Ostrava schválili restrukturalizační plán, pro který hlasovalo více než…