Ministr kultury přijal velvyslance Spolkové republiky Německo

12.03.2018 17:50

Ilja Šmíd dnes v 9 hodin přijal v sídle Ministerstva kultury velvyslance Spolkové republiky Německo, J. E. pana Christopha Isranga.

Ministr kultury přijal velvyslance Spolkové republiky Německo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury v demisi Ilja Šmíd

Během setkání prodiskutoval ministr kultury s panem velvyslancem současný stav kulturní spolupráce mezi oběma zeměmi. Pozitivně zhodnotili průběh loňského roku, kdy se na obou stranách hranice uskutečnilo mnoho významných kulturních aktivit. „Česko-německé vztahy jsou na vynikající úrovni a zažívají v posledních desetiletích skutečné nové jaro. Po mnoha letech stagnace se vztahy z roviny oficiální dostaly na úroveň pracovní, velmi přátelskou, a získaly zcela novou dynamiku“, uvedl ministr Šmíd a dodal, že zásluhu na tom má bezpochyby i  bývalý ministr kultury Daniel Herman.

Jedním z hlavních témat společného setkání byla česká prezentace na knižním veletrhu v Lipsku. Ministr informoval německého velvyslance o plánované osobní účasti na letošním zahájení veletrhu, během kterého bude otevřen český stánek a představena prezentace v roce 2019, kdy bude Česká republika na mezinárodním knižním veletrhu hlavní hostující zemí.

Ministr Šmíd při jednání také zmínil zásadní roli, kterou na české divadelní scéně sehrává Pražský divadelní festival německého jazyka. Festival patří mezi jeden ze stěžejních projektů česko-německé spolupráce, které Ministerstvo kultury každoročně podporuje.

Stěžejní akcí v roce 2018 je připomínka výročí založení Československa a jeho 100letá historie. Klíčovým projektem celých oslav je Česko-slovenská a Slovensko-česká výstava připravovaná Národním muzeum společně s dalšími partnery. Ministr poděkoval za spolupráci velvyslanectví SRN při jednání ohledně zápůjčky originálu Mnichovské dohody určeného pro tuto výstavu.

V závěru setkání  hovořil ministr Šmíd s Jeho Excelencí i o některých dalších společných kulturních projektech, jakými jsou například Dny české a německé kultury v Drážďanech. Cílem tohoto projektu je dodávat nové impulzy kulturní spolupráci v příhraničním regionu a trvale sbližovat obyvatele obou sousedních zemí prostřednictvím pestré nabídky akcí.

Velvyslance Christopha Isranga na dnešní jednání doprovodil vedoucí kulturního oddělení a šéf protokolu Velvyslanectví Spolkové republiky  Německo pan Markus Klinger.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

7:44 CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

Letos v létě představí Savonlinna českou kulturu v mnoha podobách. Hostovat zde bude prestižní Národ…