Ministři zahraničí diskutovali o vztazích EU-Turecko a o pandemii COVID-19 v Latinské Americe

14.07.2020 12:39

Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček se v pondělí 13. července 2020 zúčastnil v čele české delegace zasedání Rady pro zahraniční věci v Bruselu. Hlavními tématy jednání byly strategické vztahy s Tureckem a dopady krize COVID-19 v Latinské Americe.

Ministři zahraničí diskutovali o vztazích EU-Turecko a o pandemii COVID-19 v Latinské Americe
Foto: Archiv MZV
Popisek: Černínský palác, sídlo Ministerstva zahraničních věcí

Ministři se dotkli rovněž situace v Libyi, nadcházejícího summitu EU s Indií, blízkovýchodního mírového procesu a současného vývoje ve Venezuele či v Hongkongu. Jednání Rady FAC bylo vůbec prvním osobním jednáním ministrů po čtyřech měsících, kdy se zasedání konala pouze videokonferenčně.

Jednání se konalo za dodržení striktních bezpečnostních zdravotních opatření. V úvodu zasedání se vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Josep Borrell spolu s ministry věnoval situaci v Libyi, přípravě summitu EU s Indií, problematice blízkovýchodního mírového procesu a aktuálnímu vývoji ve Venezuele a v Hongkongu.

Prvním diskusním bodem byl dopad krize COVID-19 na oblast Latinské Ameriky a Karibiku. Ministři navázali na předchozí diskuse o dopadech pandemie na jednotlivé světové regiony. V Latinské Americe prozatím pandemie neustupuje a tamní ekonomiky se propadají. Důležitá je proto jak ekonomická pomoc pod hlavičkou „Team Europe“, tak dokončení vyjednávání o obchodních dohodách EU se zeměmi regionu (především Mercosur, Mexiko a Chile).

ČR podpořila částkou tři miliony korun venezuelské uprchlíky a vysídlené indiány v peruánské Limě. Za tyto prostředky byly zakoupeny roušky, rukavice a potravinové balíčky.

Druhým diskusním bodem bylo Turecko. Ministři zahraničí vedli politickou debatu o vztazích EU s tímto klíčovým partnerem a o jejich perspektivě do budoucna. Zaměřili se na spolupráci v oblasti migrace, na boj proti terorismu a na otázky obchodu a energetiky, ale i na problémy v oblasti právního státu a lidských práv. Předmětem debaty byla také role Turecka v Libyi a Sýrii a jeho těžební aktivity ve východním Středomoří, kde ministři potvrdili solidaritu EU s Kyprem a Řeckem.

Ministr Petříček ve svém vystoupení upozornil na znepokojující vývoj v Turecku i na jeho kroky ve středomořském regionu. Zároveň však zdůraznil strategický charakter vzájemných vztahů a důležitou spolupráci EU a Turecka v oblasti migrace. „Vítám také návrh Evropské komise podpořit uprchlické komunity v Turecku, Jordánsku a Libanonu dalšími 585 mil. EUR,“ uvedl ministr Petříček v této debatě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…