Ministryně Marksová v Bruselu jednala nejen o lepší mobilitě pracovníků v EU

05.03.2017 9:38

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová se v Bruselu zúčastnila zasedání Rady EU pro zaměstnanost, sociální politiku, zdraví a ochranu spotřebitele (Rada EPSCO).

Ministryně Marksová v Bruselu jednala nejen o lepší mobilitě pracovníků v EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michaela Marksová

Hovořilo se zejména o aktuálních otázkách občanů EU a jejich přístupu k sociálním dávkám, pokud pracují v jiné zemi. Tématem jednání byla také revize nařízení o koordinaci systémů sociálního zabezpečení, která má napomoci lepší a snadnější mobilitě lidí v EU.

„Česká republika podporuje omezení sociálních dávek pro ty, kteří chtějí zneužívat systém v bohatších zemích, ale ve skutečnosti pracovat nechtějí. Zároveň je ale nutné zajistit, aby tato omezení nedopadala na osoby, které byly dříve výdělečně činné a bez vlastního zavinění se dostaly do situace, kdy potřebují přechodně pomoc,“ uvedla ministryně Marksová. Také odmítla úvahy a požadavky některých členských států na zavedení snížení rodinných dávek podle životních nákladů země, kde děti žijí a kam se takové dávky vyplácí.

Rada ministrů projednala i hlavní priority politiky zaměstnanosti a sociální ochrany pro rok 2017. Ministryně Marksová zdůraznila potřebu slaďování rodinného a pracovního života, rovnosti žen a mužů na trhu práce, přizpůsobování pracovních míst stárnoucí pracovní síle nebo rozvoje digitálních dovedností. Zmínila i otázku zlepšování kvality pracovních míst, včetně zvyšování mezd. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…