Mise MMF se sešla ke konzultaci s NKÚ, tématem byly hlavně evropské strukturální fondy

14.05.2016 16:57

O rozjezd nového programového období i o to, jak se Česká republika vypořádala s problémy toho minulého, se zajímala delegace Mezinárodního měnového fondu (MMF) na svém pátečním jednání se zástupci NKÚ.

Mise MMF se sešla ke konzultaci s NKÚ, tématem byly hlavně evropské strukturální fondy
Foto: NKÚ
Popisek: NKÚ

Otázky členů mise, jíž se účastnili tři zástupci MMF a kterou přijal prezident NKÚ Miloslav Kala, směřovaly i na účetnictví státu, problematické oblasti jeho regulace a také výsledky finančních auditů NKÚ.

Hlavním tématem jednání bylo čerpání prostředků z evropských strukturálních fondů. Zástupci MMF se ptali například na vývoj počtu a závažnosti odhalených nesrovnalostí, jestli evropské peníze šly do projektů se skutečně nejvyšší návratností, a také na to, jakým způsobem pracují české orgány s nálezy NKÚ. Šéf mise Costas Christou ocenil doporučení, která NKÚ k problematice evropských fondů každoročně vydává v „EU reportu“. „Šíře i kvalita zpracování těchto doporučení přesahuje obvyklý rámec činnosti účetních dvorů. Byl bych rád, kdyby se ostatní evropské kontrolní instituce v EU reportech inspirovaly,“ konstatoval Christou.

Dalšími oblastmi, které byly v centru zájmu představitelů MMF, byly čerpání evropských prostředků na velké infrastrukturní stavby a rizika spojená s obnovením prací bez platných zákonů pro posuzování vlivů staveb na životní prostředí. „Byl jsem velmi příjemně překvapen tím, jak hluboce informovaní byli zástupci MMF o problematických oblastech v čerpání evropských prostředků. A těší mě, že informačním zdrojem jsou pro ně i závěry a publikace NKÚ,“ uvedl Kala.

Mise MMF přijíždí na konzultace do České republiky každoročně, letos poprvé si ale vyžádala schůzku se zástupci NKÚ. Za NKÚ se schůzky zúčastnili kromě prezidenta Kaly také zástupci z oddělení strukturální politiky, z oddělení metodiky a ostatních finančních nástrojů, z oddělení metodiky finančního auditu a z odboru mezinárodních vztahů. Delegace MMF se při svém dvoutýdenním pobytu v Česku setkala s řadou představitelů ministerstev, ČNB, bankovních ústavů a dalších subjektů finančního trhu, odborů a profesních sdružení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…