„Holky předvedly opravdu skvělé výkony. Je na nich vidět, že to, co dělají, dělají s láskou. A na to jsem hrdý,“ říká František Koudela, jenž sommelierky z Přímětické na soutěže připravuje.
V kategorii kadet (začínající sommelieři) si krásné osmé místo vybojovala Lenka Michnová, přestože se tomuto oboru věnuje teprve od září loňského roku. Kolem vína se však pohybuje od malička, pochází totiž z vinařské rodiny. „Od dětství v našem malém rodinném vinařství pomáhám. Ať už jde o práci ve vinohradu, mletí hroznů, lahvování nebo etiketování,“ říká Lenka Michnová. A jestli doma rodičům při výběru vína k pokrmům radí? „Spíše rádi diskutujeme o charakteristice vína, o jeho obsahu,“ dodává Lenka.
Její zkušenější kolegyně Zuzana Komůrková v kategorii kadetů nenašla přemožitele. Pro Zuzku, která rovněž pochází z vinařské rodiny a tak pro ni bylo sommelierství jasnou volbou, je to zatím největší soutěžní úspěch. Díky svým zkušenostem se už Zuzka snaží být svým blízkým ve výběru vína nápomocná. Ostatně to je jedno z hlavních poslání sommeliera. Ale ne jediné, jak sama říká. „Sommelier je nejen odborník přes víno, jak si většina lidí myslí, ale musí mít i povědomí o ostatních nápojích a také o snoubení nápojů a pokrmů. Je to takový gastronomický mág, který z pobytu v restauraci vykouzlí nezapomenutelný zážitek,“ komentuje práci sommeliera Zuzana Komůrková.
Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.



