Mladí novináři ze střední Evropy míří opět na Vysočinu

16.08.2012 9:31

Čtyři desítky mladých lidí z České republiky, Slovenska a Ukrajiny se od neděle 19. srpna budou v Havlíčkově Brodě týden věnovat základům žurnalistiky, ale také historii, kultuře a současnosti střední Evropy. To vše v rámci osmého ročníku Letní žurnalistické školy Karla Havlíčka Borovského 2012.

Mladí novináři ze střední Evropy míří opět na Vysočinu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Studenti, ilustrační foto

Hlavním tématem osmého pokračování akce budou slovensko-české vztahy, a proto do Brodu přijede hned trojice zástupců Slovenska. Vedle zajímavých hostů budou mít účastníci možnost setkat se v jednotlivých worshopech také s předními českými a slovenskými mediálními odborníky.

„Namátkou mohu připomenout, že televizní skupinu povede mimo jiných Stanislava Benická, slovenská televizní odbornice, skupina rádio se může těšit na zpravodaje Radiožurnálu Ľubomíra Smatanu a Petra Sehnoutku. Skupinu web bude školit vedle Pavlíny Kvapilové i Tomáš Hodboď ze sekce nových médií v České televizi, ale také Jiří Reichl, tiskový mluvčí Úřadu práce ČR, nebo Petr Závozda z Lidových novin, který se jinak bude věnovat především skupině tisk. Určitě atraktivní hosty má tradičně skupina PR a marketing, ať už je to Dana Daňová, osobnost cestovního ruchu za rok 2011, přední český a světový fotograf Tomki Němec nebo Pavel Drška, odborník na marketing na sociálních sítích,“ přibližuje některé z lektorů Milan Pilař, spoluautor projektu žurnalistické školy.

Týdenní program není určený pouze účastníkům školy, odpolední a podvečerní debaty a přednášky může zdarma navštívit kdokoli.

V pondělí 20. srpna se mohou zájemci o historii setkat s americkým historikem Benjaminem Frommerem, autorem knihy Národní očista, který se bude věnovat tomuto tématu v přednášce Národní očista v mezinárodním kontextu. Americký den na letní škole doplní Sherry Keneson-Hall, kulturní attaché Velvyslanectví USA v Praze, svou přednáškou Veřejná diplomacie v mediálním světě.

Tradičním partnerem akce je Rakouské kulturní fórum a Velvyslanectví Rakouské republiky v Praze, díky němuž letos přijede rakouský novinář Konrad Kramar z deníku Kurier, který se ve svém vystoupení Mezi uražeností a ignorancí zaměří v úterý 21. srpna odpoledne na rakousko-české vztahy v médiích. Večerní program pak vyplní beseda se sedmým patriarchou církve čs. husitské, novinářem a spisovatelem Janem Schwarzem nazvaná Život v pytli.

Ve středu 22. srpna odpoledne odhalí Martin Stašek ze Zastoupení Evropské komise v České republice „Evropské mýty“ a úlohu médií při jejich vzniku i vyvracení. Na večer přijal pozvání Polského institutu v Praze polský publicista a autor knihy Pepíci, Mariusz Surosz, který přiblíží Historickou reportáž jako žánr novinářské práce a samozřejmě bude hovořit o své knize, v níž přibližuje polskému čtenáři české osobnosti podobně jako jeho kolega Mariusz Szczygiel v knize Gottland.

Ve čtvrtek 23. srpna odpoledne seznámí zájemce s prací zahraničního zpravodaje v Česku německý novinář a spolupracovník agentury DPA v Praze, Michael Heitmann.                 

Večer pak Ladislav Snopko, slovenský dramaturg a publicista, odstartuje setkání se slovenskými hosty svým vystoupením nazvaným Gorila, antigorila a vliv marketingu a médií na předvolební kampaň.

V pátek 24. srpna si nejprve vezme na tapetu média slovenský novinář a zakladatel tiskové agentury SITA Pavol Múdry v přednášce s besedou nazvanou Bulvarizace, etika a svoboda médií a mladí novináři. Večer pak bude moderovat Pavlína Kvapilová z České televize debatu nazvanou Podoby práva a bezpráví v médiích s Lucií Žitňanskou, bývalou ministryní spravedlnosti vlády Slovenské republiky.

O Spoluzodpovědnosti médií na rasistických náladách v ČR bude hovořit v sobotu 25. srpna ve svém workshopu česká dokumentaristka a publicistka Tereza Reichová, doplní ho také projekcí částí svých dokumentů. Týdenní program pak uzavře večerní debata s Věrou Jourovou, bývalou náměstkyní ministra pro místní rozvoj nazvaná Médii přepsaný životopis.

Hlavními partnery týdenní školy v Havlíčkově Brodě jsou nadace Friedrich Ebert Stiftung, Americké centrum při Velvyslanectví USA v Praze, Rakouské kulturní fórum v Praze, Zastoupení Evropské komise v Praze, Polský institut v Praze, Slovenský institut v Praze a Velvyslanectví Spolkové republiky Německo.

Mediálními partnery akce jsou online deník Česká televize, Lidové noviny, Český rozhlas 1 Radiožurnál.

Regionálními partnery Český rozhlas Region, Deník, Jihlavské listy, online deník Vysočina-news.cz a televize HBin.

Dalšími partnery akce jsou město Havlíčkův Brod, Kraj Vysočina, Krajská knihovna Vysočiny v Havlíčkově Brodě, Bosch Diesel Jihlava, PSJ, a. s., nakladatelství Fragment, Měšťanský pivovar Havlíčkův Brod, a. s., Plastia, s. r. o., a Ladislav Křesťan – zahradnictví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tiskovky.info

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

16:08 Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

V pátek 19. dubna 2024 se na území České republiky uskutečnila celoevropská dopravně bezpečnostní ak…