Moravskoslezská vědecká knihovna: Březen bude i u nás měsícem čtenářů

25.02.2022 19:33 | Tisková zpráva

Moravskoslezská vědecká knihovna v Ostravě se i v letošním roce zapojí do celostátní akce na podporu čtenářství s názvem „Březen – měsíc čtenářů“. Při této příležitosti připravila pro příznivce řadu akcí i malé dárky pro své čtenáře.

Moravskoslezská vědecká knihovna: Březen bude i u nás měsícem čtenářů
Foto: MSVK
Popisek: Moravskoslezská vědecká knihovna v Ostravě

„V průběhu měsíce března chceme našim čtenářům věnovat pár drobností. Půjde například o čtenářský průkaz v mobilu, což je drobné ulehčení přístupu ke službám,“ říká Libuše Foberová, ředitelka MSVK. Dalším dárkem je zkušební přístup do databáze ProQuest One Literature, která je jedinečným zdrojem o anglické literatuře a obsahuje tři miliony textů a záznamů. „Dále mohou naši čtenáři nově využívat i databázi SAGE Research Methods, což je dokonalá knihovna metod s více než tisícem knih, referenčních děl, článků a instruktážních videí od předních světových akademiků z oblasti společenských věd, včetně největší sbírky knih o kvalitativních metodách, která je k dispozici online od jakéhokoli vědeckého vydavatele,“ dodává Libuše Foberová.

Doprovodný program měsíce čtenářů startuje v MSVK hned prvního března, a to kurzem Trénování paměti, další tři ukázkové lekce pro veřejnost se pak budou konat 14. a 16. března.

Na druhý březen je připravena online konference Máte správné informace?, na níž vystoupí v moderované diskusi ministryně pro vědu, výzkum a inovace ČR Helena Langšádlová, mluvčí hnutí Českých elfů Bob Kartous, zakladatel a ředitel společnosti Semantic Visions František Vrabel nebo manažer společnosti Prague Security Studies Institute Jonáš Syrovátka. Tématem debaty bude hybridní válka a dezinformační kampaně dnes i v minulosti a moderátorkou diskuse bude Eva Klusová. Na konferenci navazují 4 praktické workshopy pro knihovníky a pedagogy, na nichž se naučí dezinformace nejen rozeznávat, ale především na základě praktických zkušeností koncipovat vlastní vzdělávací programy zaměřené na dezinformace a hybdridní hrozby. Akce je finančně podpořena z grantu Nadace OSF. Účast na konferenci je zdarma.

Třetího března od 13:00 do17:00 hod. proběhne Odpoledne s e-knihami. Pokud si chcete vyzkoušet čtení e-knih a nevíte si rady, potřebujete pomoci s instalací příslušných aplikací nebo vyhledáváním e-knihy či se na cokoli zeptat, je to akce právě pro vás. Vstup je zdarma a není nutné se předem přihlašovat.

V závěru měsíce, konkrétně 30. března, se bude od 14:00 hod. konat křest regionální audioknihy „Jsme tady“ Jana Balabána. Toto CD pro nevidomé a slabozraké čtenáře bylo vydané v roce 2021. Zároveň proběhne i ocenění nejlepšího čtenáře roku 2021 a setkání s dlouholetými uživateli knihovny.

Knihovna navíc plánuje v březnu i sbírku vysloužilých mobilních telefonů. „Chceme nejen pomoci při řešení environmentálního problému, ale z každého odevzdaného telefonu se přispěje deseti korunami na charitativní účely prostřednictvím projektu Remobil,“ dodává ředitelka MSVK Libuše Foberová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …