Moravskoslezská vědecká knihovna láká na Noc vědců

20.09.2021 17:43 | Tisková zpráva

Moravskoslezská vědecká knihovna v Ostravě (MSVK) se po omezeních souvisejících s covidem, vrací ke svým aktivitám. Jednou z nich je i připojení k Noci vědců, která v České republice od roku 2005 otevírá veřejnosti vědecké budovy. Program knihovny startuje 24. září v 17:00 hodin.

Moravskoslezská vědecká knihovna láká na Noc vědců
Foto: MSVK
Popisek: Moravskoslezská vědecká knihovna v Ostravě

Noc vědců prezentuje veřejnosti přínos vědecké práce a představuje vědce jako lidi, kteří přinášejí důležité objevy pro vývoj lidské společnosti. Tématem letošního ročníku je ČAS.

Návštěvníci studovny časopisů MSVK v pravém křídle Nové radnice si mohou v rámci Noci vědců vyzkoušet bádání na vlastní kůži. Nahlédnou do postupů zjišťování kyselosti papíru a dozví se, proč je tento faktor klíčový pro uchování tištěných publikací příštím generacím, neboť pokud je pH papíru menší než sedm, má tendenci se rozpadat.

„Pro zájemce je připravena experimentální sada, se kterou se mohou naučit měřit pH papíru, také si mohou poslechnout zajímavý podcast s významným sociologem Filipem Vostalem, který se zkoumáním času dlouhodobě zabývá. V doprovodném programu jsou pak k dispozici robotické hračky z naší Makerspace dílny a návštěvníci si mohou vyzkoušet jejich jednoduché programování,“ říká Libuše Foberová, ředitelka Moravskoslezské vědecké knihovny v Ostravě. Dodává, že vítán je každý, kdo je zapálený pro vědu: děti, dospělí i senioři.

„Je skvělé, že naše Moravskoslezská vědecká knihovna vědu úspěšně popularizuje a zprostředkovává, což je mimo jiné i příklad Noci vědců. Zábavný populárně naučný program může děti nebo mladé lidi natolik zaujmout, že se třeba mohou v budoucnu vydat na vědeckou dráhu,“ sdělil náměstek hejtmana MSK Lukáš Curylo.

Program v MSVK potrvá do 19:00 hodin a vstupné je zdarma. Podrobnosti ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…