Moravskoslezský kraj: Další tisíce tašek na třídění odpadu dostanou lidé ve dvacítce obcí

24.11.2020 15:16

Další domácnosti v regionu obdrží sady na třídění odpadů. Moravskoslezský kraj tak pokračuje ve snaze snížit množství směsného komunálního odpadu. Ve spolupráci se společností EKO-KOM putuje v těchto dnech zdarma do domácností v 19 vytipovaných obcích pět tisíc sad barevných tašek na třídění.

Moravskoslezský kraj: Další tisíce tašek na třídění odpadu dostanou lidé ve dvacítce obcí
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

„Praktické třídící sady distribuujeme už poněkolikáté. Vloni získaly 10 tisíc sad vybrané obce v okolí Bruntálu, předloni pak 17 tisíc sad obce na Karvinsku. Náš kraj se dlouhodobě pohybuje ve středu pomyslné tabulky všech krajů v republice, stále je tedy prostor ke zlepšení, kterého můžeme dosáhnout jen aktivní popularizací třídění,“ uvedla členka rady kraje odpovědná za oblast životního prostředí Zdenka Němečková Crkvenjaš. Pro distribuci třídících sad byly podle jejích slov zvoleny obce, kde byla podpora nejvíce potřebná.

„Máme přehled o tom, jak jsou na tom s nakládáním s odpady jednotlivé obce. Třídící tašky jsou kromě informovanosti a umístění barevných kontejnerů jednou z cest, jak třídění odpadů zintenzivnit. Třídící tašky tedy postupně distribuujeme tam, kde cítíme potenciál k dalšímu zlepšení. Výsledky se totiž stále vyvíjejí, v roce 2004 vytřídil každý občan kraje ročně průměrně 20 kilogramů odpadů, nyní je to přes 50 kilo, což považuji za skvělý progres a občanům za jejich zodpovědný přístup děkuji,“ řekla radní Zdenka Němečková Crkvenjaš.

Tašky poputují například do Dolní Lhoty, Jakartovic, Chlebičova či Vřesiny. Sada na třídění odpadů se skládá ze tří barevných potištěných tašek, které lze vzájemně spojit díky suchému zipu. Jejich barvy odpovídají barvám kontejnerů - žluté tašky jsou určeny na plasty, modré na papír a zelené na sklo. Pokud si lidé nejsou jistí, jak správně odpady třídit, stačí se podívat přímo na jednotlivé tašky. Podobně jako na samolepkách na barevných kontejnerech jsou také na taškách zobrazeny jednotlivé druhy plastů, papíru a skla, které je do nich možné vhazovat. Tašky jsou vyrobeny z velmi odolného omyvatelného materiálu, který zaručí jejich dlouhou životnost.

Pořízení třídících sad je možné díky spolupráci kraje s Autorizovanou obalovou společností EKO-KOM, a.s. v rámci projektu „Intenzifikace odděleného sběru a využívání vytříděných složek komunálního odpadu včetně obalové složky v Moravskoslezském kraji“.

„V letošním roce bylo v rámci tohoto projektu mimo jiné zdarma poskytnuto městům a obcím Moravskoslezského kraje již 357 nových barevných kontejnerů na tříděný odpad. Aktuálně mají občané kraje k dispozici více než 32 tisíc barevných kontejnerů a menších nádob na třídění odpadu. Více než 3000 prvňáčků na základních školách v kraji obdrželo na začátku letošního školního roku uvítací balíčky s materiály, díky nimž se děti zábavnou formou naučí správně třídit odpady,“ uvedla ředitelka oddělení regionálního provozu společnosti EKO-KOM Martina Filipová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…