Moravskoslezský kraj: Dny rodin opět podpoří pěstounství a nabídnou zábavný program pro rodiny

16.08.2021 15:53

První tři zářijové neděle budou v Moravskoslezském kraji patřit DNŮM RODIN. Odpolední akce se uskuteční v atraktivních lokalitách na hradě Sovinec a zámcích ve Frýdku-Místku a Kuníně.

Moravskoslezský kraj: Dny rodin opět podpoří pěstounství a nabídnou zábavný program pro rodiny
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

Nabídnou zábavný program pro celou rodinu, ale také upozorní na náhradní rodinnou péči. Cílem těchto akcí konaných v rámci kampaně Dejme dětem rodinu je informovat o pěstounství a motivovat k němu další ochotné lidi.

„V našem kraji je zhruba šest stovek dětí, které vyrůstají v domovech, i když by mohly žít v náhradních rodinách. Přirozené rodinné prostředí je pro nejmenší, ale i ty starší děti rozhodně vhodnější, děti poznávají všední chod rodiny, učí se přirozeným vztahům, lépe se připravují na svůj samostatný život v dospělosti. To jsou v kostce hlavní důvody, proč Moravskoslezský kraj tak intenzivně pěstounství podporuje. Chceme co nejvíce lidí informovat o možnosti nabídnout zázemí dětem z domovů a chceme je motivovat, aby své náruče a svá srdce těmto dětem otevřeli,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro sociální oblast Jiří Navrátil, který nad akcemi Dny rodin převzal záštitu.

Vyčíslil, že v roce 2020 bylo v Moravskoslezském kraji do náhradní rodinné péče či do osvojení přijato celkem 91 dětí, dalších 110 dětí se ujali pěstouni na přechodnou dobu. V roce 2019 šlo k pěstounům či do osvojení 99 dětí, k pěstounům na přechodnou dobu 128 dětí.

Anketa

Jste pro to, abychom zachránili naše afghánské tlumočníky?

17%
79%
hlasovalo: 10514 lidí

Žadatelů, kteří loni dětem nabídli zázemí, bylo celkem 122. O osvojení požádalo 42 z nich, o pěstounskou péči projevilo zájem 55 lidí, pěstouny na přechodnou dobu se nově chtělo stát 25 osob. Oproti roku 2019 se jedná o mírný pokles žadatelů, ovšem jen v řádu jednotek.

Na Dnech rodin budou moci rodiny s dětmi i ostatní výletníci zdarma navštívit zajímavé kulturní památky. První z akcí se bude konat 5. září na hradě Sovinci, další 12. zaří na zámku Frýdek-Místek, poslední v neděli o týden později, 19. září, na zámku Kunín, vždy od 13 do 17 hodin.

„Návštěvníci se mohou těšit na speciální prohlídky památek, loutková představení, vystoupení dětí z dětského domova, klauny, kreativní dílničky, skákací hrady a další zábavu. Samozřejmě nebude chybět edukační program zaměřený na náhradní rodinnou péči a její propagaci. Kromě toho nabídneme registrační stánky výhodných slevových Rodinných pasů a Senior pasů, starší lidé si budou také moci odnést IN.F.Obálku, která v případě nenadálých situací informuje záchranáře o zdravotním stavu seniora a pomáhá zefektivnit jejich zásahy,“ řekl náměstek hejtmana kraje Jiří Navrátil a vysvětlil, že na programu budou spolupracovat organizace působící v oblasti náhradní rodinné péče a zaměstnanci odboru kultury a památkové péče krajského úřadu.

„Na každé z akcí čeká návštěvníky nějaká specialitka. Na hradě Sovinci si děti ve Škole kouzel vyrobí vlastní kouzelnickou hůlku a budou plnit kouzelnické úkoly. Na zámku Frýdek-Místek zase oceníme tři pěstouny, kteří se dlouhodobě a obětavě věnují pěstounství. No a na kunínském zámku se bude slavit třicet let od osamostatnění Kunína od města Nový Jičín. Takže opět slíbíme spoustu zábavy, jako je například focení v dobových kostýmech nebo komentované prohlídky zámku. Věřím, že si všichni Dny rodin skvěle užijí a tiše doufám, že se nám podaří oslovit další, jak se říká, dobré duše, které nabídnou lásku a domov dětem, které nemohou žít se svými biologickými rodiči,“ uzavřel náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Jiří Navrátil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…