Moravskoslezský kraj: Kalamitní štáb pomáhá koordinovat obnovu lesů napadených kůrovcem

26.09.2019 7:34

Kůrovcová kalamita se zmírňuje, přesto je nutné pokračovat v boji proti škůdci a v obnově porostů. Kalamitní štáb zřízený v létě minulého roku hejtmanem kraje Ivo Vondrákem má situaci koordinovat. Včera se jeho členové opět sešli na Krajském úřadě Moravskoslezského kraje.

Moravskoslezský kraj: Kalamitní štáb pomáhá koordinovat obnovu lesů napadených kůrovcem
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

Členy štábu jsou odborníci na úseku lesního hospodářství, zástupci vlastníků lesa, obcí a dalších institucí z oblastí nejvíce postižených míst Moravskoslezského kraje. Hejtman kraje kalamitní štáb ustavil kvůli plošnému napadení smrkových lesů v Moravskoslezském kraji, které vygradovalo do nouzového stavu.

„Průběh kůrovcové kalamity se u nás letos o něco zmírnil, oproti předchozímu roku došlo k poklesu kůrovcových těžeb. V Moravskoslezském kraji jsme tuto sezónu zaznamenali jen dvě rojení kůrovce, výjimečně se objevilo i třetí. Tuto situaci jsme na kalamitním štábu zhodnotili, stejně jako dostupnost sazenic k obnově lesů. Aktuálně je sadebního materiálu dostatek, lesáci mají k dispozici poměrně postačující množství mladých stromků. Bude potřeba sladit potřeby vlastníků lesů a možnosti školkařů. Je to sice běh na dlouhou trať, ale věříme, že se postupně s následky kalamity vyrovnáme. Napomohou tomu i krajské dotace, ve kterých bude Moravskoslezský kraj i v příštím roce pokračovat, dokonce plánujeme příspěvek pro lesáky navýšit z 9 na 10 milionů korun. Se členy kalamitního štábu jsme řešili nastavení dotačního programu tak, aby vycházel z aktuálních potřeb vlastníků lesů a vhodně doplnil dotace, které na údržbu a obnovu lesů nabízí stát,“ řekla náměstkyně hejtmana kraje pro životní prostředí Jarmila Uvírová.

Kraj letos nabídl vlastníkům prostředky na zpracování kůrovcového dříví a další hospodaření v lesích. Celkem 9 milionů korun letos získali lesáci například na oplocení porostů k ochraně před zvěří, úklid klestu nebo na lapače hmyzích škůdců. 

„Dlouho jsme neviděli nebezpečí, které našim lesům hrozí. S o to větší energií teď musíme k problému přistoupit. Například podpoříme zajímavou říjnovou akci Lesů ČR. Po celé republice se lidé zapojí do Dne za obnovu lesa. Tato akce symbolicky odstartuje výsadbu nových lesů, které budou růst po další generace,“ řekla náměstkyně hejtmana Jarmila Uvírová a doplnila, že v našem regionu se 19. října bude akce konat v Černém lese v Šilheřovicích a kromě samotné výsadby si účastníci budou moci vyzkoušet lesnické dovednosti a prověřit si své znalosti z oblasti životního prostředí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…