Moravskoslezský kraj: Komunikace s úřady pouze elektronicky - prostřednictvím datové schránky

03.12.2022 17:23 | Tisková zpráva

Podnikatelé, nepodnikající právnické osoby a živnostníci budou muset od nového roku komunikovat s úřady pouze elektronicky - prostřednictvím datové schránky. Ta jim bude podle schváleného zákona zřízena automaticky. Jde o další krok v elektronizaci veřejné správy v Česku, které jde Moravskoslezský kraj naproti.

Moravskoslezský kraj: Komunikace s úřady pouze elektronicky - prostřednictvím datové schránky
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

Změna se v České republice týká zhruba 2 milionů lidí se živnostenským oprávněním a asi 200 tisíců právnických osob, které ještě datovou schránku nemají. Nové datové schránky budou zaváděny od začátku roku 2023, kdy jejich uživatelé budou v doporučeném dopise dostávat přihlašovací údaje.

„Pro více informací o datových schránkách doporučujeme navštívit webové stránky ZDE. Odpovědi na své dotazy lidé najdou také na datovkynove@mvcr.cz. Informace poskytuje také infolinka ministerstva vnitra 954 200 200,“ uvedl ředitel Krajského úřadu Moravskoslezského kraje Tomáš Kotyza.

„S novým zákonem očekáváme zvýšený příjem a odesílání dokumentů prostřednictvím datových schránek. Jsme na to připraveni,“ dodal. Ředitel krajského úřadu připomněl, že Moravskoslezský kraj už třetím rokem umožňuje občanům i firmám efektivní online komunikaci s krajským úřadem. Vyřídit si své záležitosti z domova nebo z kanceláře mohou prostřednictvím Portálu služeb.

„Dlouhodobě pracujeme na tom, aby ti, co nechtějí na krajský úřad chodit, nemuseli. Portál služeb je místem, kde jsou srozumitelnou a vizuálně atraktivní formou koncentrovány všechny služby včetně potřebných informací, formulářů, které veřejnosti nabízí krajský úřad. Zároveň informuje o veškerých dotacích a vybraných službách Moravskoslezského kraje, krajských příspěvkových organizací a státu. Jeho součástí je třeba i Portál pacienta, který získal letos prestižní ocenění za nejlepší projekt v oblasti eHealth na odborné konferenci INMED – Digitalizace českého zdravotnictví v Praze. Jeho prostřednictvím se může občan objednat k lékaři, má přístup ke své zdravotnické dokumentaci nebo si objedná zdravotnickou dopravní službu. Nemocnice zřizované krajem a zdravotnická záchranná služba si díky portálu bezpečně vyměňují informace, umí se propojit i s ostatními poskytovateli zdravotních služeb. To vše výrazně urychluje a zefektivňuje zdravotní péči,“ řekl ředitel krajského úřadu Tomáš Kotyza s tím, že se Portál služeb a digitalizace služeb neustále vylepšuje a zkvalitňuje.

K využívání krajského Portálu služeb stačí běžné počítačové či mobilní zařízení s přístupem k internetu. Služba je zdarma a je možné ji využívat 24 hodin denně. Pro elektronické podání je zapotřebí prokázat se pomocí Identity občana. Datová schránka je jedna z možností. „Doporučujeme občanům, aby si založili Identitu občana a ‚úřadovali‘ na gov.cz. Je to snadné, rychlé, pohodlné a šetří to čas,“ vysvětlil ředitel krajského úřadu Tomáš Kotyza.

Upozornil na to, že fyzickým osobám na rozdíl od podnikatelů a živnostníků nebude datová schránka zřizována automaticky. Pokud ale budou chtít jejím prostřednictvím komunikovat s veřejnou správou, je nutné o ni požádat.

Portál služeb Moravskoslezského kraje ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…