Moravskoslezský kraj: Krajské střední školy budou dostupnější pro děti s handicapem

28.03.2018 7:37

Děti se zdravotním znevýhodněním se budou cítit v krajských školách pohodlněji a příjemněji. A to díky stavebním úpravám financovaným z evropských peněz.

Moravskoslezský kraj: Krajské střední školy budou dostupnější pro děti s handicapem
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

Součástí jedenácti projektů, které bude Moravskoslezský kraj na 50 středních školách realizovat, jsou například instalace bezbariérových výtahů, úpravy přístupů a vstupů do budov škol, pořízení schodolezů, také budou rekonstruována sociální zařízení.

„Je nemyslitelné, aby kromě svého fyzického znevýhodnění museli žáci překonávat i praktické problémy. Pokud existuje možnost, jak vyjít vstříc lidem s postižením, je naší povinností pro to udělat maximum. Letos kraj zrealizuje celkem 11 projektů z Integrovaného regionálního operačního programu. Zajištění bezbariérovosti škol navíc umožní čerpání financí i na modernizaci a zkvalitnění výuky. Rekonstrukce jsou dokončeny na 3 školách, na dalších se už pracuje a také probíhají výběrová řízení na ostatní úpravy,“ řekl náměstek hejtmana pro školství Stanislav Folwarczny a doplnil: „Bezbariérovost škol byla jednou z podmínek čerpání prostředků. Na 50 středních školách v našem kraji tak budeme moci financovat rozvoj přírodovědného vzdělávání, svařování, CNC obrábění a na modernizaci elektrotechnických oborů. Ve školách vzniknou také nové jazykové a IT učebny.“

Aktuálně jsou práce dokončeny na Střední škole technické Opava, Slezském gymnáziu Opava a Gymnáziu Hlučín. Celkově bude profinancováno 235 milionů korun. Moravskoslezský kraj podpoří projekty 10 % celkové částky z vlastních zdrojů. Zbývajících 90 % bude hrazeno z Evropské unie a ze státního rozpočtu. Všechny úpravy budou hotové nejpozději do konce roku 2018.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Poučení ze Zašové

10:14 Zdeněk Jemelík: Poučení ze Zašové

Valašská vesnice Zašová má pevné místo v mých vzpomínkách na vzdálené mládí, proto mě zaujala zpráva…