Moravskoslezský kraj: Krajský cyklistický tým šlape přes celou republiku. Nejen pro Janu

27.07.2022 21:12 | Tisková zpráva

Na start 10. ročníku Metrostav Handy Cyklo Maratonu se dnes postavil také osmičlenný cyklistický tým Moravskoslezského kraje. Přesně 2222 kilometrů ve dne v noci napříč Českou republikou štafeta jede pro svou patronku, Janu Macíčkovou, která vloni utrpěla těžké zranění na kole. Aby se po náročných operacích a rehabilitaci mohla vrátit do normálního života, ke svým dětem a partnerovi.

Moravskoslezský kraj: Krajský cyklistický tým šlape přes celou republiku. Nejen pro Janu
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

Závod, ve kterém závodí smíšené týmy zdravých sportovců a sportovců s hendikepem, odstartoval dnes a potrvá do 30. července. Účastníky jsou čtyř nebo osmičlenné cyklistické týmy, v nichž musí být minimálně jeden člověk s jakýmkoli druhem postižení. Náročnou trasu musí zvládnout za 111 hodin. Každý tým je navíc patronem člověku krátce po úrazu nebo nemoci, který se s handicapem teprve vyrovnává a potřebuje povzbudit.

„Chceme samozřejmě jet co nejlepší čas, ale to není to nejdůležitější. Hlavní je ukázat, že jsme skvělý tým. Že jedeme společně, bez předsudků, bez bariér. Že sport a pohyb je otevřený všem bez rozdílů. A také pomoci někomu, který se řízením osudu potýká s nelehkou situací a navzdory těžkému úrazu či nemoci má vůli žít co nejaktivnější život. A tu Jana Macíčková, která se loni na kole při sjezdu těžce zranila, rozhodně má. Už jenom pro své dvě děti,“ uvedl kapitán týmu a ředitel Krajského úřadu Moravskoslezského kraje v Ostravě Tomáš Kotyza.

Věří, že i letos krajský cyklistický tým vše ve zdraví zvládne. „Tak jako v minulých letech, kdy jsme si v některých chvílích sáhli na dno svých sil. V týmu s námi opět jede i Jiří Zdrálek. Je pro všechny ohromnou inspirací. Dokazuje, že i s hendikepem je možné vést plnohodnotný život a navíc pomáhat ostatním,“ dodal kapitán Tomáš Kotyza. Má radost, že Metrostav Handy Cyklo Maraton získal letos nejvyšší ocenění Evropské komise, a stojí tak v čele nejlepších integračních projektů sedmadvaceti států EU.

Kromě cyklistů, kteří se ve svých týmech budou snažit zdolat trasu v co nejkratším čase, vyrazí na trať také „nesoutěžní“ Peloton naděje. Jeho trasa měří 1633 kilometrů a připojit se k němu symbolicky na pár kilometrů může kdokoliv i v Moravskoslezském kraji. Tématem jsou rozhledny. Do našeho regionu dorazí Peloton naděje v pátek 29. července v 11.35 hodin pod rozhlednu Kanihůra. „Tady se k cyklistům můžete přidat a doprovodit je až do Hladkých Životic,“ zve Tomáš Kotyza. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

16:13 Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

V sobotu 27. dubna vyjely vybrané turistické autobusové a vlakové linky Veřejné dopravy Královéhrade…