Moravskoslezský kraj: Kultura dostala z EU a od státu půl miliardy

06.09.2020 14:50

Za poslední čtyři roky získal Moravskoslezský kraj 556 milionů korun na podporu kultury. Tyto prostředky z evropských fondů a státního rozpočtu kraj využil nebo využije hlavně na výstavby a rekonstrukce kulturních památek nebo muzeí.

Moravskoslezský kraj: Kultura dostala z EU a od státu půl miliardy
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

„O naše kulturní dědictví musíme pečovat. Památky si zaslouží maximální péči, aby byly atraktivní, přístupné a lidem nabízely zajímavé zážitky, zábavu a poučení, ale také kvalitní zázemí. Jsem rád, že se našemu kraji do této oblasti v posledních letech daří získávat nemalé finanční prostředky, díky kterým také můžeme zvyšovat ochranu vystavovaných exponátů nebo dokonce vytvářet nové expozice,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro evropské projekty Jan Krkoška s tím, že kvalitní kulturní vyžití také posiluje cestovní ruch a pomáhá posílit image kraje jako atraktivního regionu.

„Nejvíce prostředků se nám podařilo získat na výstavbu úplně nového muzea v Kopřivnici. Evropská dotace spolu se státním rozpočtem pokryjí přes 110 milionů korun z celé investice, která je odhadovaná na 182 milionů korun. Evropské zdroje a příspěvek od státu jsou tedy pro vznik Muzea automobilů TATRA zásadní. Vznikne díky nim jedinečná expozice popisující průmyslovou automobilovou tradici zdejšího regionu. Lidé si budou moci prohlédnout skvosty, pro které dříve nebyl výstavní prostor, exponáty budou mít zaslouženou efektivní ochranu,“ řekl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro kulturu a památkovou péči Lukáš Curylo a dodal, že návštěvníci muzea budou mít zhruba od poloviny příštího roku k dispozici také přednáškový sál vhodný pro konání výstav, besed či prezentací.

Mezi projekty, na které Moravskoslezský kraj získal významnou finanční podporu z Evropy a od státu jsou i celkové rekonstrukce Komenského památníku ve Fulneku, Muzea Těšínska, revitalizace zámku ve Frýdku a saly terreny bruntálského zámku nebo například vybudování Muzea Trojmezí v Jablunkově.

Projekty, realizované s pomocí evropských fondů a státního rozpočtu:

Významným projektem je Památník J. A. Komenského ve Fulneku - živé muzeum, díky kterému došlo k celkové rekonstrukci budovy národní kulturní památky a její uvedení do historicky doložené podoby a zajištění její provozní nezávislosti. Od ledna 2021 bude realizována nová expozice, která je zaměřena na zhodnocení významu Komenského osobního i profesního života v období, kdy ve Fulneku působil jako duchovní Jednoty bratrské, a to včetně respektování dobového kontextu a všech náboženských, politických i kulturních poměrů té doby. Dokončení projektu se předpokládá v červnu 2021. Celkové předpokládané náklady projektu činí 47 milionů korun. Evropská dotace spolu se státním rozpočtem pokryjí 25,423 milionu korun.

V případě projektu Rekonstrukce výstavní budovy a nová expozice Muzea Těšínska došlo k celkové rekonstrukci stávající památkově chráněné budovy muzea. Byla instalována nová muzejní expozice, která představuje vývoj Těšínského Slezska od prehistorie po dobu nedávno minulou a nabízí pohled do života obyvatel tohoto území v minulosti. Jejím prostřednictvím je návštěvník seznámen s bohatou historií regionu, s krajinným prostředím, hmotnou kulturou a zvyky spjatými s touto historickou zemí. Slavnostní otevření muzea proběhlo 19.června 2020. Celková investice činila 112,774 milionu korun a prostředky z dotace a státního rozpočtu se očekávají ve výši 105,365 milionu korun.

V roce 2019 byl dokončen projekt Revitalizace zámku ve Frýdku včetně obnovy expozice. Jeho cílem byla revitalizace muzejní budovy Frýdeckého zámku včetně instalace zcela nových expozic a obnovy části muzejních depozitářů. Projekt řešil realizaci bezbariérového přístupu do stálé expozice, instalaci zcela nové expozice Beskydy, příroda a lidé včetně vytvoření nové výstavní místnosti. Dále došlo k vytvoření nové multimediální učebny sloužící pro kulturní a vzdělávací akce, obnově části depozitárních prostor a celkově ke zlepšení stavebně-technického stavu objektu včetně části fasády. Evropská unie a stát přispěli částkou 46,011 milionu korun. Celkové náklady projektu pak dosáhly částky 51,123 milionu korun.

Projekt Vybudování expozice muzea Těšínska v Jablunkově „Muzeum Trojmezí“ řeší vytvoření nové expozice zaměřené na širší prezentaci nejvýchodnější části České republiky prostřednictvím zpřístupnění jedinečných exponátů vázaných k tomuto regionu. Realizací projektu dojde současně k naplnění dalších dílčích cílů, a to především k rekonstrukci a záchraně památkově chráněného domu v Jablunkově, zajištění bezbariérového přístupu a v neposlední řadě významnému rozšíření expozičních ploch muzea a tím zpřístupnění nových exponátů ze sbírek Muzea Těšínska. Současně se posílí kvalita ochrany sbírek a podmínek jejich uchovávání pomocí instalace zabezpečovacích systémů. Rovněž bude vytvořeno návštěvnické zázemí. Předpokládaný termín otevření je plánován na červenec roku 2022. Celkové náklady se předpokládají ve výši 67 milionů korun, prostředky z dotace a státního rozpočtu se očekávají ve výši 41,838 milionu korun.

V Bruntále je realizován projekt NKP Zámek Bruntál - Revitalizace objektu „saly terreny“, spočívající v obnově památkově chráněného objektu saly terreny v zámeckém parku. Sala terrena bude sloužit k pořádání kulturních a společenských akcí a k odpočinku. Její součástí je také lapidárium s kamennými prvky a torzy soch. Celkové náklady projektu včetně parkových úprav nejbližšího okolí objektu a vnitřního vybavení byly 34,8 milionu korun, z toho 28,2 milionu korun je dotace EU a státní rozpočet.

Na Novojičínsku kraj dále realizuje i projekt Zámek Nová Horka – muzeum pro veřejnost. Po jeho ukončení bude návštěvníkům zpřístupněno přízemí památkově chráněného objektu ve Studénce, ve kterém bude otevřena nová pobočka Muzea Novojičínska. V novém muzeu bude expozice tematicky související s historií Zámku Nová Horka a s okolním regionem. Zde se celkové náklady vyšplhají na částku bezmála 26 milionů korun. EU a stát přispěje 23,2 milionu korun.

V přeshraniční spolupráci se Slovenskou republikou byl zrealizován projekt pod názvem Každá história si zaslúži svoj priestor. Díky němu byly na české straně stabilizovány vybrané hradební zdi hradu Hukvaldy, proběhly kulturní akce pro širokou veřejnost, dále pak byly zpracovány modely hradu a vydána publikace o hradech Hukvaldy a Budatín. Celkové náklady činily 7,8 milionu korun. EU a stát přispěli částkou 6,9 milionu korun.

Dalším projektem Zlepšenie dostupnosti ku kultúrnym pamiatkam na slovenskej a českej strane je realizována úprava, s cílem jeho plného zpřístupnění, zámeckého parku zámku v Bruntále včetně bašty a protileteckého krytu. Návštěvníkům pak budou k dispozici nové expozice z oblasti dendrologie. Park bude také bezbariérový. Doprovodnou částí pak budou i kulturní akce. Celkové náklady činí 27,9 milionu korun. EU a stát přispějí částkou 10,7 milionu korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…