Moravskoslezský kraj: Malé obce dostanou peníze na cesty, ale třeba i na hlukoměry

26.06.2023 16:03

Moravskoslezský kraj letos rozdělí obcím do pěti tisíc obyvatel a jejich svazkům téměř 22 milionů korun ze svého rozpočtu. Přispěje tak na 77 projektů, které vylepší život na venkově. Peníze tedy půjdou na opravy a rekonstrukce důležitých obecních staveb, občanskou vybavenost, místní komunikace, úpravy veřejného prostranství, na pořízení senzorů internetu věcí nebo na zajištění činnosti projektových manažerů a poradců v mikroregionech.

Moravskoslezský kraj: Malé obce dostanou peníze na cesty, ale třeba i na hlukoměry
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

V letošní výzvě dotačního programu Podpora obnovy a rozvoje venkova Moravskoslezského kraje 2023 bylo přijato 151 žádostí s celkovým požadavkem na téměř 46,5 milionu korun. Podpořeno bude 77 projektů za necelých 22 milionů korun.

„Na projekty, které jsou zaměřeny na rekonstrukce, výstavbu, obnovu a modernizaci vesnické infrastruktury a občanské vybavenosti, místních komunikací a veřejných prostranství, mohly žádat obce o dotaci do výše maximálně 60 procent celkových uznatelných nákladů, maximálně však 400 tisíc korun. Poprvé byly letos dotačně v programu zvýhodněny obce, které se vloni zúčastnily soutěže Vesnice roku. Ty mohly žádat o dotaci do výše maximálně 80 procent celkových uznatelných nákladů,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Jan Krkoška s tím, že kraj podporuje venkovské oblasti dlouhodobě. Od roku 2004 mohou obce do pěti tisíc obyvatel a svazky obcí žádat o příspěvek, který jim může pomoci zlepšit životní úroveň nebo zpříjemnit prostředí.

„Víme, že najít prostředky na podobné projekty je v rámci rozpočtů obzvláště malých obcí velmi obtížné. Proto je pro nás podpora venkova velmi důležitá. Chceme také reagovat na dynamický vývoj technologií, proto mohou obce žádat kromě peněz na rozvoj infrastruktury i o dotace na senzory internetu věcí. Těší mě, že je mezi obcemi o krajskou podporu tak velký zájem,“ řekl hejtman Jan Krkoška.

Dodal, že od roku 2004, kdy je program každoročně vyhlašován, tak Moravskoslezský kraj podpořil přes 1500 projektů za téměř 470 milionů korun.

Rekonstruovat, opravit nebo postavit nové silnice tak mohly například obce Tichá, Štěpánkovice, Slezské Rudoltice, Ludvíkov a Oborná. Nová parkoviště mají v obcích Hlavnice, Staré Město, Palkovice a Dívčí Hrad. V Bítově, Lhotce u Litultovic a Uhlířově realizace projektů zase přispěla ke zvýšení kvality zázemí u kulturní a spolkové infrastruktury. K modernizaci dětských hřišť a sportovišť došlo v obcích Mokré Lazce, Metylovice, Milotice nad Opavou a městě Štramberku. V rámci nového dotačního titulu využilo dvanáct obcí možnost pořídit senzory internetu věcí – hlukoměry, hladinoměry, dálkové odečty spotřeby energie, rychlostní senzory, meteostanice a další.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

7:14 BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

V Hajništi překračuje maximální povolenou rychlost v obci skoro 90 procent motoristů. Výjimkou nebyl…