Moravskoslezský kraj: Na rekonstrukce letos poputuje přes půldruhé miliardy korun

27.02.2018 18:24

Evropské dotace, vlastní rozpočet i Státní fond dopravní infrastruktury – Jihomoravský kraj maximálně využívá všechny zdroje pro opravy silnic II. a III. tříd, které má ve správě. Jen na letošek naplánoval stavební akce za víc než 1,5 miliardy korun.

Moravskoslezský kraj: Na rekonstrukce letos poputuje přes půldruhé miliardy korun
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

V příštích letech by navíc rád dosáhl na další více než dvě miliardy z evropských fondů. Program výstavby, rekonstrukcí a oprav na svém  zasedání schválili radní Jihomoravského kraje.

„Jihomoravský kraj je dlouhodobě na špici mezi regiony v čerpání evropských dotací na opravy silniční infrastruktury. Jen letos budou stavbaři pracovat na devatenácti projektech, pro které se nám podařilo získat financování z první a dvaačtyřicáté výzvy Integrovaného regionálního operačního programu (IROP). Dokončeny musí být letos v říjnu a celkové náklady podle odhadů přesáhnou 1,3 miliardy korun. Kraj si v roce 2018 na jejich spolufinancování vyhradil v rozpočtu přes čtvrt miliardy,“ popsal náměstek hejtmana Jihomoravského kraje pro oblast dopravy Roman Hanák s tím, že mezi největší letošní projekty dotované z IROP patří například dokončení opravy přibližně šestikilometrového úseku silnice II/379 mezi Deblínem a Tišnovem nebo rekonstrukce průtahů Hrubou Vrbkou, Suchohrdly či Příměticemi.

Kraj by však rád do budoucna získal peníze i z dalších výzev IROP. „Připravujeme k registraci dalších 29 projektů za více než 2,8 miliardy korun,“ doplnil Hanák.

Silničáři by měli letos dokončit také dalších 20 oprav zahájených v loňském roce z rozpočtu Jihomoravského kraje nebo s podporou Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI). „A k tomu plánujeme letos start dalších pěti akcí, z nichž se například oprava necelých čtyř kilometrů silnice mezi Újezdem u Brna a Otnicemi protáhne až do roku 2019,“ upřesnil Hanák a doplnil, že kraj pro tyto účely počítá s přibližně 150 miliony korun z vlastního rozpočtu – 75 milionů přitom převede z loňského roku a dalších 75 přidá z rozpočtu letos. „Rozhodnutí již potvrdila krajská rada a musí jej ještě schválit zastupitelé. Každopádně bychom tak zrekonstruovali přes 10 kilometrů silnic a 12 mostů,“ uvedl Hanák.

Kraj pokračuje také v intenzivní projektové přípravě dalších staveb, na kterou má letos v rozpočtu přichystáno 45 milionů korun. „Díky našemu důrazu na přípravu staveb máme teď v zásobnících přichystáno 27 investičních akcí včetně rekonstrukcí 14 mostů v celkovém objemu 612 milionů korun,“ dodal Hanák s tím, že dalších 15 milionů má kraj letos v rozpočtu i na protihluková opatření na silnicích a sanaci nehodových míst vytipovaných ve spolupráci s Centrem dopravního výzkumu. „K tomu bychom letos rádi získali i dotaci ze SFDI na zbudování okružní křižovatky u Mokré-Horákova,“ uzavřel náměstek hejtmana.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…