Moravskoslezský kraj: Prázdniny jsou ve školách opět ve znamení rekonstrukcí a oprav

03.08.2021 11:15

Také toto léto se na krajských školách ozývají sbíječky a zvuky stavebních prací. Během 44 investičních akcí bude letos proinvestováno 605 milionů korun.

Moravskoslezský kraj: Prázdniny jsou ve školách opět ve znamení rekonstrukcí a oprav
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

Budovy škol dostanou nové fasády či sociální zařízení, renovací projdou kotelny, elektroinstalace nebo kuchyně, stavebních úprav se dočkají i tělocvičny nebo střechy některých školských budov.

„Letní prázdniny jsou ideálním obdobím pro opravy škol, učňovských dílen nebo základních uměleckých škol. Mezi projekty jsou také dva v dětských domovech zřizovaných Moravskoslezským krajem. Ostravský dětský domov Na Vizině se dočká rekonstrukce střechy tělocvičny za více než šest milionů korun, v Melči je v plánu výměna břidlicové krytiny a oprava krovu za zhruba 14 a půl milionu. Celkově se jedná o 44 akcí v celkové hodnotě 770 milionů korun, v letošním roce bude proinvestováno 605 milionů,“ vyčíslil náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro finance, investice a majetek Jaroslav Kania s tím, že kraj jako investor čerpá finanční prostředky ze svého rozpočtu, ale také z evropských zdrojů či od státu.

„Investice do školských budov považuji za nesmírně důležité. Znamenají nejen energetické úspory, ale také zvýšení určitého komfortu i prestiže dané školy. Moderní prostředí a reprezentativní vzhled hrají nezanedbatelnou roli při rozhodování žáků devátých tříd při výběru školy. Proto jsem rád, že do svých školských zařízení kraj průběžně investuje,“ řekl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro školství a sport Stanislav Folwarczny.

Kromě rekonstrukcí elektroinstalací, sociálních zařízení, kotelen či kuchyní se úprav dočká hned několik školních tělocvičen. „Nové sportoviště se připravuje na bruntálské průmyslovce, kdy součástí projektu za 56 milionů je i demolice starých budov. Modernizovanou tělocvičnu bude mít Střední škola průmyslová v Krnově, novou podlahu bude mít tělocvična karvinského gymnázia, novou střechu tělocvičny dostanou průmyslovka v Havířově nebo ostravská Střední škola stavební a dřevozpracující,“ vyjmenoval náměstek hejtmana kraje Stanislav Folwarczny a doplnil, že do školských budov kraj investuje napříč celým regionem. Během léta se tak pracuje na školách v Ostravě, Opavě, Krnově, Bruntále, Frýdku-Místku, Českém Těšíně, Karviné, Kopřivnici, Havířově, Bílovci, Bohumíně, Hlučíně, Novém Jičíně a Rychvaldu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…