Moravskoslezský kraj: Rekonstrukce podkroví navýšila kapacitu Domova Bílá Opava

03.06.2021 17:05

Moravskoslezský kraj průběžně reaguje na zvyšující se poptávku po místech v sociálních zařízeních. Díky dvacetimilionové investici přibude v Domově Bílá Opava 19 lůžek, také se zvýší komfort i bezpečnost klientů a zaměstnanců. Nové pokoje a kanceláře se zabydlují v těchto dnech.

Moravskoslezský kraj: Rekonstrukce podkroví navýšila kapacitu Domova Bílá Opava
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

„Využití půdních prostor v Domově Bílá Opava je určitě velmi rozumný krok. Do podkroví se do pěti nových kanceláří přesunula administrativa z přízemí, také tam vzniklo pět pokojů s vlastním sociálním zázemím pro celkem 8 osob. V tomto nejvyšším patře budovy je pak i čajová kuchyňka a archiv. No a prostor dřívějších kanceláří byl přebudován na nové pokoje pro celkem 11 lidí. Vznikly zde totiž 4 dvoulůžkové a 3 jednolůžkové pokoje. Jsem moc rád, že se Moravskoslezskému kraji daří zvyšovat životní úroveň lidí, kteří potřebují péči. Každá lidská bytost si zaslouží důstojné a příjemné prostředí,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro sociální oblast Jiří Navrátil a vysvětlil, že v nových pokojích v podkroví bude rozšířena kapacita domova se zvláštním režimem, nově vybudované pokoje v přízemí pak budou sloužit domovu pro seniory.

„V okolí Opavy a vlastně v celém kraji se postupně zvyšuje průměrný věk populace. S tím začal růst zájem potřebných osob o umístění v našem domově. Téměř dvacet nových míst tedy určitě vítáme. Rád bych našemu zřizovateli, tedy Moravskoslezskému kraji, za tuto investici poděkoval. Jsme rádi nejen za nová lůžka a krásné kanceláře, máme také nové úklidové místnosti a přesunuli jsme vrátnici. Současně s touto rekonstrukcí probíhalo a dosud stále probíhá budování účinné kogenerační jednotky, která nám bude vyrábět elektřinu a teplo,“ řekl ředitel Domova Bílá Opava Michal Jiráska.

Rekonstrukce domova začala na konci roku 2019 a trvala 15 měsíců, aktuálně je dokončováno kolaudační řízení. „Celkové náklady této investiční akce byly vyčísleny na 20,5 milionu korun. Domov z vlastních prostředků uhradil projektovou dokumentaci za více než 530 tisíc korun, necelých dvacet milionů pak pokryl Moravskoslezský kraj ze svého rozpočtu. Součástí projektu bylo kromě navýšení kapacity také posílení požární bezpečnosti v objektu. Schodiště s výtahem byly požárně oddělené od ostatních prostor domova, v budově přibyly na potřebných místech nové dveře s požární odolností. Všem klientům i zaměstnancům domova přeji, aby se tedy cítili příjemně a bezpečně,“ uzavřel náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro finance, investice a majetek Jaroslav Kania.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…