Moravskoslezský kraj: Snahu obnovit skokanské můstky ve Frenštátě potvrdilo memorandum o spolupráci

11.12.2019 18:01

Na spolupráci při obnově a rozvoji Skokanského areálu Jiřího Rašky se shodly Moravskoslezský kraj, město Frenštát pod Radhoštěm, obec Trojanovice, TJ Frenštát pod Radhoštěm a Svaz lyžařů ČR. Jejich společným cílem je aktivně hledat finanční zdroje na realizaci celkové rekonstrukce areálu.

Moravskoslezský kraj: Snahu obnovit skokanské můstky ve Frenštátě potvrdilo memorandum o spolupráci
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

„Skok na lyžích je disciplína, která vždy Moravskoslezskému kraji významně zvyšovala sportovní prestiž. Nespočet úspěchů a medailí, stejně jako závody světového formátu k můstkům ve Frenštátu prostě patří. Proto jsem přesvědčený, že je naší povinností na tuto hvězdnou tradici navázat a udělat maximum pro obnovu celého areálu. Podpoříme tím nejen vrcholový sport, ale také naši mládež a společenský život v regionu,“ uvedl náměstek hejtmana kraje pro školství a sport Stanislav Folwarczny a připomněl, že celková rekonstrukce z areálu udělá moderní sportoviště na evropské úrovni s kapacitou minimálně deset tisíc diváků.

Moravskoslezský kraj spolufinancoval architektonicko-urbanistickou studii, která řeší revitalizaci celého areálu, tedy můstků, lanovky, tribuny, ale také zázemí a například parkoviště pro návštěvníky. „Významně jsme také pomohli vyřešit majetkoprávní vztahy, přispěli jsme na odkup pozemků pod můstky. Dnes už celý areál patří TJ Frenštát pod Radhoštěm, která vlastní i část pozemků. Jejich zbytek je v majetku města Frenštát pod Radhoštěm a obce Trojanovice,“ řekl náměstek hejtmana kraje Stanislav Folwarczny a dodal, že revitalizace areálu bude velmi nákladná, počítá se stamiliony korun. Přesnější náklady určí dokumentace pro územní řízení, jejíž vypracování bude zadáno na základě hotové architektonicko-urbanistické studie. Na vypracování dokumentace pro územní řízení získala TJ Frenštát pod Radhoštěm od Moravskoslezského kraje 2 miliony korun.

„Skokanská infrastruktura je v České republice katastrofálně zanedbaná a právě Moravskoslezský kraj se může stát místem, kde bude vyrůstat nová skokanská generace, a který se stane lídrem skoků. Rekonstrukce má také přeshraniční dosah, protože by do Frenštátu začali jezdit trénovat skokani z Polska, Rakušané nebo Slovinci. Nový areál by byl také přitažlivý pro lyžařskou federaci a pro pořádání závodů světového formátu. Věřím, že se nám podaří získat podporu státu, popřípadě dalších partnerů,“ řekl předseda odborné sekce skoku na lyžích Svazů lyžařů ČR Jakub Janda a doplnil, že areál by mohl být využíván nejen pro sport, ale i pro jiné kulturní a společenské akce.

V architektonicko-urbanistické studii, ze které bude celková revitalizace areálu vycházet, je mimo jiné navržena stavba pátého skokanského můstku a změna můstku K-90 na K-100, vybudování a posunutí nové skokanské věže s rozhlednou, změna profilu doskoku, zázemí pro sportovce i návštěvníky včetně parkovišť, lanovky, Muzea Jiřího Rašky a tribuny pro deset tisíc diváků. Realizace stavby je navržena ve dvou etapách. Opravy můstků a stavba nové věže by měly být dokončeny v roce 2023. Druhá etapa se týká stavby pátého můstku a dobudování můstku K-100, a měla by být hotova v roce 2030, kdy by město Frenštát pod Radhoštěm mohlo hostit Světový pohár mužů.

Memorandum o vzájemné spolupráci při realizaci obnovy skokanského areálu Jiřího Rašky ve Frenštátě pod Radhoštěm podepsali:
- za Moravskoslezský kraj náměstek hejtmana kraje Stanislav Folwarczny
- za Frenštát pod Radhoštěm starosta Miroslav Halatin
- za obec Trojanovice starosta Jiří Novotný '
. za TJ Frenštát pod Radhoštěm předseda Adolf Hüttl a místopředseda Jiří Novotný
- za Svaz lyžařů ČR president Lukáš Heřmanský a Jakub Janda

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

15:16 Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

Povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii zajistit zbraně. Vláda schválila …