Moravskoslezský kraj: Vesnicí roku je Úvalno

10.06.2018 20:20

Vítězem krajského kola soutěže a nositelem titulu Vesnice Moravskoslezského kraje roku 2018 je obec Úvalno na Bruntálsku. Cenu získala v klání, kterého se letos zúčastnilo 17 obcí.

Moravskoslezský kraj: Vesnicí roku je Úvalno
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

„Jsem rád, že krajská hodnotitelská komise, která všechny soutěžící obce také navštívila, měla těžké rozhodování – všichni přihlášení se opravdu měli čím chlubit. Komise sledovala úroveň společenského života v obci, aktivity občanů, celkový obraz vesnice, občanskou vybavenost a infrastrukturu, spolupráci s podnikateli v obci, veřejná prostranství, péči o zeleň a krajinu a také koncepční dokumenty obce. Nejlepší hodnocení těchto kritérií mělo právě Úvalno,“ uvedl náměstek hejtmana pro cestovní ruch a regionální rozvoj Jan Krkoška.

Upřesnil, že obec Úvalno zaujala zejména originalitou, jedinečností a tvořivým přístupem k rozvoji obce. „Ocenění je uděleno za vytváření moderních a atraktivních veřejných prostor s důrazem k ekologii. Citlivý a tvořivý přístup k architektonickému dědictví obce a jejich propojení s kulturními a vzdělávacími aktivitami napříč všemi generacemi,“ řekl náměstek hejtmana Jan Krkoška.

Krajského kola 24. ročníku soutěže, kterou vyhlašuje Ministerstvo pro místní rozvoj, se zúčastnilo 17 obcí - Bolatice, Bystřice, Dívčí Hrad, Heřmanice u Oder, Hodslavice, Holasovice, Hrádek, Melč, Petrovice u Karviné, Ryžoviště, Stonava, Šilheřovice, Štítina, Tichá, Třemešná, Úvalno a Žabeň. Jejím cílem je povzbudit obyvatele vesnic k aktivní účasti na rozvoji svého domova a upozornit veřejnost na význam venkova.

Mezi obce, které se umístily na prvních třech místech v krajském kole, rozdělí Moravskoslezský kraj půl milionu korun. Další pětadvacetitisícový bonus spolu s diplomem získaly obce za moderní knihovnické a informační služby. Ocenění se udělovalo také za vedení kroniky, rozvoj lidových tradic, kvalitní květinovou výzdobu (Fulínova cena) nebo za příkladnou péči o historickou zástavbu obce. Nejkrásnější venkovské stavby získaly ocenění Zlatá cihla a budou zveřejněny v publikaci Stavby venkova.

 „Moravskoslezský kraj tuto soutěž velmi podporuje. Věříme, že finanční bonus a organizační pomoc bude motivovat obce, aby se přihlásily i do dalšího ročníku. Mají se čím pyšnit a zaslouží si, aby se i jinde vědělo, co lidé na venkově umí a jak žijí,“ míní náměstek hejtmana Jan Krkoška.

Slavnostní vyhlášení krajského kola soutěže se bude konat 3. srpna ve vítězné obci Úvalno, která postupuje do kola celostátního. To se uskuteční začátkem září. Výsledky celostátního kola budou vyhlášeny 15. září v Luhačovicích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

10:17 Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle …