Moravskoslezský kraj bude hledat nového provozovatele lékařské pohotovosti v Ostravě

01.03.2017 17:26

Městská nemocnice Ostrava vypověděla Moravskoslezskému kraji smlouvu o zajištění lékařské pohotovosti v Ostravě. Krajští radní vzali rozhodnutí managementu nemocnice na vědomí a podnikli další kroky k tomu, aby mohlo být co nejdříve vypsáno výběrové řízení na nového poskytovatele této služby.

Moravskoslezský kraj bude hledat nového provozovatele lékařské pohotovosti v Ostravě
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

Městská nemocnice Ostrava se zavázala poskytovat občanům lékařskou pohotovostní službu v Ostravě na dobu určitou - od loňského května do konce letošního roku. Nyní smlouvu s tříměsíční výpovědní lhůtou vypověděla.

Znamená to, že Městská nemocnice Ostrava bude lékařskou pohotovost pacientům beze změny zajišťovat do konce května.  Do té doby kraj ve výběrovém řízení vybere a zajistí nového poskytovatele této služby. Tak, aby pacienti měli dostupnou lékařskou péči v době, kdy praktičtí lékaři už neordinují a jim se náhle zhorší zdravotní stav,“ řekl náměstek moravskoslezského hejtmana pro zdravotnictví Martin Gebauer.

„Důvodem výpovědi zajištění poskytování lékařské pohotovostní služby a pohotovostní služby v oboru zubního lékařství je zvýšená nákladovost především v oblasti navyšování mzdových prostředků a dále, zejména v nočních hodinách, tato služba není po 22. hodině plně vytížena, kdy počet ošetřených pacientů je průměrně čtyři,“ uvedl Petr Uhlig, ředitel Městské nemocnice Ostrava.

Lékařská pohotovostní služba (LPS) poskytuje občanům v nezbytném rozsahu ambulantní péči v případě náhlého onemocnění nebo náhlého zhoršení zdravotního stavu, které však pacienta neohrožuje na životě a nevyžaduje neodkladný zásah zdravotnické záchranné služby. V rámci Moravskoslezského kraje je pohotovostní služba poskytována většinou v krajských nemocnicích, a to v pracovních dnech po ukončení ordinačních hodin praktických lékařů, o víkendech a o svátcích. Jednotlivé zdravotní výkony pohotovosti jsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění prostřednictvím zdravotních pojišťoven. Ty však nekryjí celkové náklady provozu LPS, proto kraj hradí tuto ztrátu. Na zajištění pohotovosti v Ostravě od května 2016 do konce roku 2017 vyčlenil Moravskoslezský kraj pro Městskou nemocnici Ostrava ze svého rozpočtu 10 milionů korun včetně DPH.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…