Moravskoslezský kraj dává další peníze do ekologie

07.11.2018 7:34

Obce mohou požádat o dotace v oblasti životního prostředí. Moravskoslezský kraj tak navazuje na podporu zkvalitňování nakládání s odpady, ale také na řešení nakládání s vodami. Peníze půjdou i na výstavbu vodohospodářské infrastruktury. Celkově kraj přerozdělí 27 milionů korun.

Moravskoslezský kraj dává další peníze do ekologie
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

Obce v kraji mohou získat až 200 tisícový příspěvek na zpracování studie o optimalizaci nakládání s odpady. „Chceme tímto způsobem obcím pomoci připravit se na zákaz skládkování, který začne platit v roce 2024. Studie mají navrhnout řešení, jak zajistit efektivnější využití odpadů a tím pádem i snížení množství komunálního odpadu. Tyto studie pak obce využijí při přípravě konkrétních investičních projektů a také v žádostech o podporu ze strany státu nebo taky Evropské Unie,“ řekla náměstkyně hejtmana kraje pro životní prostředí Jarmila Uvírová a dodala, že o tyto dotace mohou obce žádat od 2. ledna do 1. března 2019.

Cílem dalšího dotačního titulu je obcím pomoci nalézt optimální variantu řešení způsobu nakládání se srážkovými a odpadními vodami. „Obce už od loňského roku podporujeme v posuzování, zda je pro danou obec vhodné vybudovat čistírnu odpadních vod jednu centrální nebo několik lokálních, zda je určitá oblast vhodná k zasakování odpadních nebo srážkových vod nebo jak nejlépe se srážkami nakládat. Je to jednoduše cesta, jak chceme pomoci řešit problém sucha, se kterým se v poslední době musíme potýkat,“ řekla náměstkyně hejtmana Jarmila Uvírová. Až o 400 tisíc korun na studie nakládání s vodami mohou obce žádat od 3. prosince 2018 do 11. ledna 2019.

Až o 5 milionů mohou zažádat menší obce na drobné vodohospodářské akce. Krajský příspěvek mohou využít na výstavbu a rekonstrukce kanalizací, čistíren odpadních vod, vodovodních sítí a úpraven pitné vody. Žádosti o tyto dotace obce mohou podávat od 3. prosince 2018 do 11. ledna 2019.

Podrobné informace o vyhlášených dotačních programech jsou k dispozici na webových stránkách kraje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

10:17 Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle …