Moravskoslezský kraj hostí festival Open Studios

30.04.2022 14:29 | Tisková zpráva

Milovníci výtvarného umění nahlédnou umělcům pod pokličku. Umožní jim to festival Open Studios, který otevře ateliéry místních výtvarníků.

Moravskoslezský kraj hostí festival Open Studios
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

Návštěvníci festivalu tak díky komentovaným prohlídkám zažijí autentickou atmosféru tvorby. Součástí programu jsou pak i přednášky, workshopy a další doprovodný program. Festival Open Studios se v Ostravě uskuteční 26. až 29. května.

„Čeká nás jedinečná možnost navštívit autentická prostředí, ve kterých umělci a umělkyně pracují. Jejich ateliéry mají svou osobitou atmosféru a kouzlo. Návštěvníky festivalu tak určitě prožijí velmi zajímavé chvíle v bezprostřední blízkosti procesu tvorby. Festival Open Studios během posledního květnového víkendu otevře umělecká studia veřejnosti a prostřednictvím komentovaných prohlídek a dalšího programu přiblíží samotnou tvorbu,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro kulturu a památkovou péči Lukáš Curylo s tím, že Moravskoslezský kraj festival významně finančně podpořil.

Pilotní ročník festivalu výtvarného umění pořádají Open Studios Art Hub. Akce v krajském městě navazuje na festival v Brně, který se v Jihomoravském kraji koná od roku 2012. „Na festival máme kladnou zpětnou vazbu od odborné i široké veřejnosti, což nás přimělo k myšlence jej rozšířit do dalšího města. Ostravská výtvarná scéna je velmi kvalitní a pestrá, a proto nám dává smysl představit tímto netradičním způsobem právě ji. Do programu festivalu by se v Ostravě mělo zapojit zhruba 40 místních umělců,“ řekl organizátor festivalu Václav Kočí s tím, že kromě přiblížení výtvarného umění veřejnosti má festival také pomoci mapovat umělecké ateliéry a propojovat jednotlivé umělecké komunity. Představil také kurátory festivalu, kterými jsou Tomáš Knoflíček, Hana Vorlová a Silvie Šeborová.

Anketa

Podporujete vládní výzvu k udávání tzv. dezinformací?

1%
97%
hlasovalo: 47595 lidí

Spolupořadatelem festivalu Open Studios je v Moravskoslezském kraji galerie PLATO, festivalu poskytne prostory, ale i technické a produkční zázemí. Jednou z dramaturgických linií městské galerie současného umění PLATO je podpora místní umělecké scény. Ředitel galerie PLATO Marek Pokorný vystoupí na zahájení Open Studios v PLATO jako jeden z hostů panelové diskuze.

Open Studios Art Hub spolupracují na organizaci festivalu s pedagogy z Fakulty umění Ostravské univerzity. Díky tomu se podařilo zmapovat řadu ateliérů a oslovit místní umělce. Při přípravách příštího ročníku plánují oslovit umělce nejen z krajského města, ale napříč celým regionem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…